Zastava Bosne i Hercegovine

POKRAJINSKA IZBORNA KOMISIJA: UTVRđENI KONAčNI REZULTATI IZBORA ZA POSLANIKE U SKUPšTINI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE


Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je 4. maja 2016. godine konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, u kojoj će sedeti poslanici devet lista.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila je 44,48 odsto glasova ili 63 od 120 mandata.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 8,86 odsto glasova i 12 mandata.

Po deset poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka (SRS) koja je osvojila 7,66 odsto glasova i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka (DS) sa 7,24 odsto osvojenih glasova.

Devet mandata u Skupštini AP Vojvodine imaće Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je osvojila 6,43 odsto glasova, a lista "Dosta je bilo" ima sedam mandata i za nju je glasalo 5,54 odsto izašlih birača.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova na pokrajinskim izborima imaće šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata će imati lista "Mađarski pokret za autonomiju" koja je osvojila 1,71 odsto glasova, dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci za koju je glasalo 1,14 odsto birača.

Za stranke nacionalnih manjina ne važi cenzus od pet odsto, već takozvani prirodni prag, gde njihova zastupljenost zavisi od broja onih koji iskoriste glasačko pravo.

Ostale liste koje su učestvovale na pokrajinskim izborima nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle cenzus.

Konstitutivnu sednicu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine sazvaće Ištvan Pastor koji će biti na mestu predsednika Skupštine i naredne četiri godine. On je rekao da će ceo proces formiranja vlasti biti okončan u prvoj nedelji juna, u zakonskom roku od 30 dana.

Izvor: Vebsajt Blic i 021.rs, 04.05.2016.
Naslov: Redakcija