Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PRIVREDE: PRIHVAćENA PONUDA KINESKE KOMPANIJE HESTIL ZA PRIVATIZACIJU ŽELEZARE SMEDEREVO


Ministarstvo privrede prihvatilo je 5. aprila 2016. godine ponudu kineske kompanije Hestil, za kupovinu Železare Smederevo, a ugovor o prodaji će biti potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca.

Ponuđena cena za Železaru je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona evra.

Hestil planira da ponudi zaposlenje svima koji i trenutno rade u čeličani, a ima ih oko 5.050.

"Zaposlenima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje kroz optimizovanu alokaciju zaposlenih i reorganizaciju", piše u saopštenju.

Hestil takođe namerava da obezbedi svim zaposlenima isti nivo naknada i beneficija kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru.

Kako je precizirano, Komisija za sprovodenje postupka prodaje imovine Železare je nakon što je otvorila finansijsku ponudu Hestila, ustanovila da ona ispunjava sve propisane uslove, što je potvrđeno u Ministarstvu gde su ponude i otvorene.

Podsećanja radi, na javnom pozivu je tražen partner za smederevskog giganta, a početna cena je iznosila 45,7 miliona evra.

Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, planirano je da se u Smederevu dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona čelika.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 05.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija