Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKE O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH NA LOKALNOM I REPUBLIČKOM NIVOU BIĆE DONETE DO KRAJA MARTA 2017. GODINE


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) doneće do kraja marta 2017. godine odluke o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi i na republičkom nivou vlasti.

Kako je istakla resorna ministarka Ana Brnabić, neće se ići sa linearnim smanjivanjem.

"Imamo dovoljno podataka i analiza da znamo gde je potrebno da zapošljavamo neke ljude, a gde je potrebno da dodatno optimizujemo broj ljudi. U svakom slučaju ukupni fiskalni efekat će biti neutralan", rekla je Brnabić.

U aprilu se očekuje i usvajanje dokumenata i Akcionih planova za reorganizaciju sistema koja, kako smatraju u MDULS, najviše interesuju građane, odnosno u zdravstvu, školstvu i socijalnoj zaštiti.

Od decembra 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja, odnosno obaveza da se dobije saglasnost Vladine komisije za novo zapošljavanje, broj zaposlenih na neodređeno vreme u opštoj državi i javnim lokalnim preduzećima smanjen je za 37.904.

Samo u poslednje dve godine racionalizacijom je broj smanjen za 24.156 zaposlenih.

Od decembra 2013. godine za 80.038 smanjen je i broj zaposlenih na neodređeno u čitavom javnom sektoru, odnosno ne samo u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, već i u svim javnim preduzećima na centralnom nivou i u onima u kojima je Republika većinski vlasnik.

Brnabić je dodala da je, u daljoj reformi državne uprave, prvi prioritet tog Ministarstva e-uprava, odnosno uvođenje elektronskih servisa za građane i privredu.

Ona je istakla da je elektronska uprava jedini način da država bude efikasnija i otvorenija za građane, da više ne čekaju na šalterima, i da je posebno zadovoljna što je ta tema u fokusu Vlade Republike Srbije.

"Krenuli smo sa radom na dva osnovna registra, koje Srbija još nema. To su Centralni registar građana i Registar adresnih podataka. Sa Ministarstvom finansija osnovali smo radnu grupu koja do 31. marta treba da dogovori tehniku kako dozvoliti elektronska plaćanja preko portala e-uprave", objasnila je Brnabić.

Kada to bude uvedeno, Srbija će preći tačku posle koje nijedna vlada neće više moći da odstupi od toga da građanima obezbedi elektronsku upravu, rekla je Brnabić.

Jedina stvar u kojoj je bilo kašnjenja u prvih 100 dana vlade, kako je istakla ministarka, jeste osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu.

"Po prvi put idemo na instituciju koja će obezbediti kontinuirano obučavanje službenika, kako na centralnom nivou, tako i u lokalnim samoupravama", rekla je Brnabić i pojasnila da je reč o nezavisnoj instituciji koja će biti pod nadzorom MDULS.

Pripremljeni su radna verzija Zakona o nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi, kao i radna verzija Zakona o izmenama i dopunama zakona o državnim službenicima i radna verzija Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, radi usklađivanja sa novim rešenjima sadržanim u Zakonu o Nacionalnoj akademiji.

Javna rasprava o nacrtima navedenih zakona počeće do kraja marta 2017. godine.

Kada je reč o sivoj ekonomiji, Brnabić je rekla da je zadovoljna primenom Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) jer je već pokazao prve efekte.

"Od njegove primene imamo povećanje od 15 odsto broja registrovanih poslovnih subjekata, a imamo smanjenje odjavljenih preduzetnika za devet odsto, što govori da smo uspeli u nameri zakona, a to je da smanjimo broj preduzetnika u Srbiji koji misle da im se isplati da rade u sivoj zoni", istakla je Brnabić.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.03.2017.
Naslov: Redakcija