Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJNOVIJI ODGOVORI PORESKE UPRAVE NA SPORNA PITANJA U VEZI SA OBJEDINJENOM NAPLATOM POREZA I DOPRINOSA - 5.3.2014. GODINE


1. Kako od 1.3.2014. godine isplatiti prihode iskazane na zbirnim poreskim prijavama za porez i doprinose po odbitku, koje su podnete Poreskoj upravi pre 1.3.2014. godine, u slučaju kada neto prihod i/ili obračunati porez po tim prijavama nisu isplaćeni?

Budući da je za sve isplate neto prihoda na koje se plaćaju porezi po odbitku, kao i za plaćanje poreza po odbitku od 1. marta ove godine neophodno u nalog za plaćanje upisati broj odobrenja za plaćanje (dalje: BOP) bez kojeg banka neće izvršiti nalog za plaćanje, postavlja se pitanje kako po zbirnim poreskim prijavama podnetim zaključno sa 28.2.2014. godine izvršiti plaćanje.

U ovom slučaju potrebno je da podnosilac zbirne prijave podnese zahtev mesno nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave da mu izda potvrdu da prihode pojedincima i/ili obaveze za porez po odbitku plati korišćenjem šifara plaćanja za koje se ne zahteva upisivanje BOP-a. U zahtevu navodi bar kod pod kojim su zbirne prijave zavedene u Poreskoj upravi i prilaže izjavu da po ovim prijavama nije isplatio neto prihod, odnosno porez po odbitku.

Poreska uprava o utvrđenom činjeničnom stanju sačinjava zapisnik o kancelarijskoj kontroli i ako činjenice potvrđuju navode iz zahteva izdaje potvrdu da se po konkretnim prijavama može platiti neto prihod, odnosno porez po odbitku korišćenjem šifara plaćanja koje ne zahtevaju BOP.

Plaćanje poreza po odbitku po zbirnim prijavama ne može se vršiti na jedinstven uplatni račun za poreze po odbitku, već neposredno na odgovarajuće pojedinačne uplatne račune javnih prihoda.

2. Da li zaposlena penzionisana lica, koja su postavljena na javnu funkciju, a i dalje primaju penziju i koriste pripadajuća prava po osnovu penzije, imaju pravo da koriste neoporezivi iznos iz člana 15a. Zakona o porezu na dohodak građana, kada im se isplaćuje razlika između penzije koju primaju i plate koju bi primali da nisu penzioneri?

Ne može se koristiti, jer OVP 108 - Razlika zarade, odnosno plate imenovanih i postavljenih lica za vreme obavljanja javne funkcije, ne omogućava umanjenje za neoporeziv iznos, a ni ne može koristiti za penzionere već isključivo za isplate licima koja su zaposlena.

Ako je penzioner postavljen na javnu funkciju i po toj osnovi prima naknadu, koristi se OVP 618 - Svi drugi prihodi koji nisu oporezovani po drugom osnovu ili nisu izuzeti od oporezivanja ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu kada je primalac prihoda osiguran po drugom osnovu.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 5.3.2014.