Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Izborna komisija AKB utvrdila novi birački spisak, na kome je 4.219 advokata sa pravom glasa. Izbori za predsednika i sve organe AKB biće održani 19. februara 2017. godine


Na predstojećim izborima za predsednika i sve organe Advokatske komore Beograd (AKB) 19. februara 2017. godine moći će da glasaju svi beogradski advokati koji su upisani u imenik te Komore.

Naime, Izborna Komisija Advokatske komore Beograd utvrdila je novi birački spisak koji broji ukupno 4.219 advokata sa pravom glasa.

Na prethodnom spisku je bilo upisano 4.160 advokata, jer se na njemu nisu našli advokati zaposleni u ortačkim advokatskim društvima, pošto im je Statutom Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016) usvojenim u septembru 2016. godine uskraćeno biračko pravo.

Međutim Ustavni sud je krajem novembra 2016. godine privremenom merom suspendovao tu odredbu Statuta AKB, zbog čega su izbori za predsednika AKB i druge organe komore odloženi do usaglašavanja biračkog spiska sa odlukom Ustavnog suda.

Izbornu skupštinu AKB prate i određene nesuglasice, s obzirom da predsednik AKB Slobodan Šoškić smatra da izbori za predsednika AKB i sve organe komore ne treba da se održe pre konačne odluke Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti sporne odredbe Statuta AKB.

Ustavni sud je u novembru objavio da je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 34. Statuta AKB i da je obustavio izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu osporenih odredaba navedenog Statuta AKB.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.02.2017.
Naslov: Redakcija