Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: Organizacije građanskog društva predlažu širi spektar izmena Zakona i pozivaju na korenite promene politike prema drogama zasnovane na principima javnog zdravlja i ljudskih prava


Izvršni direktor Mreže za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi, Milutin Milošević, očekuje da će Radna grupa resornog Ministarstva prihvatiti primedbe organizacija građanskog društva u pogledu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.

Javna rasprava o Nacrtu zakona je završena 20. januara 2017. godine, ali je jedan broj organizacija građanskog društva predložio mnogo širi spektar izmena i pozvao na korenite promene politike prema drogama zasnovane na principima javnog zdravlja i ljudskih prava.

"Predlozi za izmenu Zakona su doneti tajno, ako mogu tako reći, u okviru radne grupe koja je formirana, a tako su i prezentovani, organizovana je kratka javna rasprava. Radna grupa Ministarstva će sagledati sve primedbe koje smo poslali i očekujem da će prihvatiti veliki broj primedaba", objašnjava Milošević.

Slaže se da je ključno pitanje dekriminalizacija droge.

"Dobilo bi se da se zna ko je kriminalac, a ko ima problem, zavisnost od droge je bolest. Bolje je one ljude koji su u problemu, koji nisu kriminalci, da ih tretiramo na drugi način", smatra Milošević.

Najveći problem je što nisu konsultovani korisnici, smatra on.

"Jer se to odražava na njih, pitati ih kako da problem reše je najbolji način", dodaje.

Zakon bi trebalo da predviđa takozvani sistem ranog upozoravanja.

"Odnosi se na pojavu novih droga, stavljanje na listu zabranjenih supstanci da bi policija mogla da reaguje. Ono što mi predlažemo je da više pažnje posveti savetovanju mladih da bi predupredili nove supstance", kaže Milošević.

Govoreći o marihuani, Milošević navodi da je "stara škola odnosa prema drogama da je svaka droga problematična".

"Marihuana je prema toj školi prvi korak ka težim drogama. S druge strane, nova škola razmišljanja kaže da postoje tzv. rekreativne droge koje se mogu koristiti povremeno i da ne stvaraju toliku zavisnost", objašnjava on.

Odgovarajući na pitanje da li će novi zakon omogućiti legalnu proizvodnju ulja od kanabisa koje se uveliko u svetu koristi u terapijske svrhe, Milošević kaže da sadašnji Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama ("Sl. glasnik RS", br. 99/2010) dozvoljava da se na tržištu pojavi ulje od kanabisa.

"Ministar već sad može da kaže koji lek može da se koristi. Druga strana medalje je što se ti lekovi uvoze ako ih mi ne proizvodimo", objašnjava Milošević i dodaje da u Srbiji nije legalno proizvoditi ulje od kanabisa i da to neće omogućiti ni novi zakon.

Navodi da je u SAD objavljena studija o 10 hiljada istraživanja o štetnosti ili korisnosti ulja od kanabisa.

"Ona jasno govori šta ulje od kanabisa skoro sigurno rešava, šta verovatno, šta možda, a šta sigurno ne rešava", rekao je on.

Izvor: Vebsajt N1, 03.02.2017.
Naslov: Redakcija