Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Iako je Srbija, kao jedna od potpisnica konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, i kao kandidat za EU, najkasnije do kraja 2016. godine trebalo da usaglasi nacionalne propise o kontroli duvana sa novim pravilima, to nije učinjeno. Novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, osim potpune zabrane pušenja na svim javnim, zatvorenim mestima, predviđena su i značajno stroža pravila za pakovanje i izgled kutija, zabrana slim cigareta i onih sa ukusom mentola, ali i veća kontrola elektronskih cigareta


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pripremljen je 2016. godine, ali nije ušao u proceduru, iako je Srbija, kao jedna od 170 potpisnica konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, i kao kandidat za EU, najkasnije do kraja 2016. godine trebalo da usaglasi propise o kontroli duvana sa novim pravilima. Nacrtom zakona predviđena je potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavio je, međutim, da Vlada Republike Srbije ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja na javnim mestima i da je važećom zakonskom regulativom ta oblast u Srbiji već dobro regulisana.

- Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 - dalje: Zakon) nije deo mog resora, ali kao što znate, potpuna zabrana pušenja nije odluka nijednog ministarstva, niti je formirana čak ni radna grupa koja može da pravi takav zakon. Ne vidim razlog zašto bi se zabranjivalo pušenje u svakom restoranu. Da to treba uraditi mišljenje je savetodavne grupe, ali to nije nikakav državni organ, a pogotovo to nije mišljenje Vlade Republike Srbije - rekao je ministar.

Novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, osim potpune zabrane pušenja na svim javnim, zatvorenim mestima, predviđena su i značajno stroža pravila za pakovanje i izgled kutija, zabrana slim cigareta i onih sa ukusom mentola, ali i veća kontrola elektronskih cigareta.

Tih uputstava trebalo bi da se pridržava i Srbija. Ta tema je deo Poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.

- Republička stručna komisija za kontrolu duvana izradila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu prošle godine, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, ali predlog nije ušao u proceduru - kaže Srmena Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Važećim Zakonom, usvojenim 2010, zabranjeno je pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, ali je u ugostiteljskim objektima i dalje dozvoljeno.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana Zakonom. Ali, uprkos zabrani pušenja, pokazuju istraživanja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, a pet odsto u obrazovnoj ustanovi.

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuje da su 35 odsto stanovnika Srbije pušači, a najveći broj njih dnevno popuši između 11 i 20 cigareta.

Nacrt zakona, kojim se predlaže potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, koji je izradila stručna komisija, izazvala je pravu buru među kafedžijama, ali i pušačima iako nije ni ušao u proceduru.

Dok je dosadašnjim zakonskim okvirom vlasnicima kafića i kafana bilo ostavljeno da sami odluče da li će u lokalu biti dozvoljeno ili zabranjeno pušenje, ili će lokali biti podeljeni na pušački i nepušački deo, Nacrt zakona potpuno bi "proterao" pušače iz ovih objekata, pa samim tim i njihovu većinsku klijentelu.

Zbog mogućih novina, od pada prometa i gubitka mušterija ovih dana strahuju ugostitelji, dok pušače brine kako će ubuduće da piju kafu bez cigarete.

Sa druge strane, oni lokali koji su se već opredelili za poslovanje bez duvanskog dima, sa zadovoljstvom iščekuju novi zakon.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 02.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija