Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODELJENJE ZA BORBU PROTIV VISOKOTEHNOLOŠKOG KRIMINALA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA RS UPOZORAVA PRIVREDNE SUBJEKTE NA SVE ČEŠĆA KIVIČNA DELA PREVARE KOJA SE IZVRŠAVAJU UZ POMOĆ VISOKE TEHNOLOGIJE


Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije upozorilo je danas privredne subjekte na to da je sve češća pojava specifičnog visokotehnološkog načina izvršenja krivičnih dela prevare na štetu pravnih lica sa teritorije Srbije.

Izvršioci ovog krivičnog dela presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa teritorije Srbije razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, gde se, u odnosu na pravi elektronski nalog koji koristi strana kompanija, menjaju slovni ili brojčani karakteri, što je teško uočljivo ukoliko se komunikacija odvija svakodnevno.

Oni, takođe, maskiraju pravu elektronsku adresu, a potom se, zloupotrebom komunikacije, lažno predstavljaju kao predstavnici strane kompanije sa kojom pravni subjekat iz naše države već ima poslovnu saradnju.

Najčešće se nakon stvarnog ugovorenog posla u takvim porukama šalju lažne profakture za uplatu, koje su uobičajene za poslovnu saradnju sa već poznatom kompanijom u inostranstvu, ali su u njima promenjene instrukcije za plaćanje.

Na opisani način, privredni subjekti se dovode u zabludu da vlasnicima računa, koji su navedeni u tim instrukcijama, a koji su zapravo izvršioci krivičnog dela, uplate novac na svoju štetu.

Do sada je utvrđeno da je došlo do imovinske štete u iznosu od više stotina hiljada evra na štetu privrednih subjekata iz Srbije.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala savetuje privrednim subjektima da budu oprezni pri vršenju transakcija, posebno u slučajevima neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte i interneta od strane partnera iz inostranstva.

U takvim slučajevima, najbolje je proveriti ispravnost podataka nekim drugim putem, kao što je na primer pozivanje telefonom ili drugim sredstvima komunikacije na kontakte koji su korišćeni u prethodnom periodu (pre slanja poruke čija se istinitost proverava).

Takođe, pretragom interneta, analizom sadržaja koji se na njemu pojavljuje, kao i na osnovu prijava oštećenih građana u Srbiji, uočen je specifičan način izvršenja krivičnih dela pravljenja i širenja računarskih virusa, koja se vrše pretežno na štetu privrednih subjekata, ali i fizičkih lica.

Izvršioci ovih krivičnih dela, u računare oštećenih, šire zlonamerne računarske programe-viruse, poznatije kao "ransomware", koji enkriptuju elektronske podatke u računarima oštećenih lica, a potom služe za ucenjivanje oštećenih lica, kako bi im se iznudio određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka, odnosno njihovu dekripciju.

Ovakvim računarskim virusom može se ograničiti pristup računarskom sistemu koji je zaražen, a nakon toga izvršilac krivičnog dela zahteva da mu se plati određena svota novca, u kripto valuti, najčešće u bitkoinima (Bitcoin), kako bi ponovo bio omogućen pristup žrtve računarskom sistemu.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala savetuje privrednim subjektima da redovno vrše ažuriranje operativnih sistema, da instaliraju antivirus programe, kao i da obezbede skladištenje podataka na rezervnim bezbednim lokacijama, kako bi, ukoliko dođe do izvršenja krivičnog dela, imali kopije svojih podataka na sigurnoj lokaciji.

Takođe, Ministarstvo ne savetuje da se novac uplaćuje izvršiocima, već da se krivično delo prijavi Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal radi preduzimanja daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti, navodi se u saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 05.02.2015.