Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVREDA USTAVNOG PRAVA NA OGRANIČENO TRAJANJE PRITVORA


Tužilaštvo za organizovani kriminal je 30. aprila 2013. podiglo optužnicu protiv D.A.  i još 20 okrivljenih u predmetu "Agrobanka" zbog sumnje da su tu banku, koja je otišla u stečaj, oštetili za 84 miliona evra.

D.A.  je bio u pritvoru od avgusta 2012. do agusta 2013. godine.

Veliko veće Ustavnog suda je, kako je navela Advokatska kancelarija "Mraković i partneri", donelo odluku kojom je konstatovano da je D.A.  povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora.

"I pored nesumnjivog značaja predmetne odluke Ustavnog suda za buduće postupanje sudova Republike Srbije u pritvorskim predmetima, ukazujemo da je ona doneta više od sedam meseci nakon podnošenja ustavne žalbe, tako da je dovedeno u pitanje efikasnost i efektivnost zaštite osnovnih ljudskih prava D.A. u ovom predmetu", ukazali su branioci Antonića.

U Specijalnom sudu u Beogradu 2. decembra 2013. je počelo objedinjeno suđenje D.A. po novoj optužnici koja ga tereti da je sa saradnicima oštetio Agrobanku za 1,1 milijardu dinara.

Tom, drugom optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, D.A.   i još pet okrivljenih optuženi su da su odobravanjem kredita privrednim društvima od avgusta 2010. do septembra 2011. oštetili Agrobanku za 1,1 milijardu dinara.

D.A.  je negirao nove optužbe i rekao da je radio u skladu sa finansijskom politikom Agrobanke. Prvom optužnicom D.A.   i ostalih 20 optuženih terete se da su oštetili tu banku za više od 80 miliona evra.

Izvor: RTV