Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Agencija za restituciju je od osnivanja do kraja 2016. godine rešila 43.640 predmeta, odnosno 58 odsto od ukupnog broja podnetih zahteva za vraćanje imovine oduzete vlasnicima na teritoriji Republike Srbije. Proces restitucije najčešće koči veliki broj žalbi iz Državnog pravobranilaštva koje u tom procesu zastupa Republiku Srbiju. Ministarstvo finansija odlučuje po žalbama. Posle toga, moguće je pokretanje upravnog spora na čije se okončanje čeka i do nekoliko godina


Agencija za restituciju donela je u 2016. godini 4.837 rešenja o vraćanju oduzete imovine vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima, a proces restitucije najčešće koči veliki broj žalbi iz Državnog pravobranilaštva koje u tom procesu zastupa Republiku Srbiju, izjavio je direktor Agencije Strahinja Sekulić.

"Agencija za restituciju je fer prema građanima. Rešava predmete brzo", ukazao je Sekulić i dodao da Srbija ima dovoljno kapaciteta da vrati oduzeto i da će proces restitucije biti završen u narednih pet ili sedam godina.

Agencija za restituciju donosi rešenje o vraćanju imovine, a svi učesnici u procesu imaju pravo žalbe. Najčešće žalbu ulažu predstavnici države - Državnog ili Opštinskog pravobranilaštva, a Ministarstvo finansija odlučuje po žalbama. Posle toga, moguće je pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom na čije se okončanje čeka i do nekoliko godina.

Agencija za restituciju u 2016. godini donela je rešenja kojima je vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima vraćeno 1.141 objekat, odnosno 725 poslovnih prostora, 181 stan i 204 zgrade na teritoriji Republike Srbije.

"Neka rešenja su pravosnažna, a neka su u postupku po žalbi", rekao je on i dodao da su ove godine doneta i rešenja o vraćanju oko 968.000 metara kvadratnih neizgrađenog građevinskog zemljišta, više od 9.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i više od 700 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Sekulić je rekao da su tim podacima obuhvaćena i rešenja o vraćanju imovine Jevrejskoj zajednici u 2016. godini doneta u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016), po čijem osnovu je Agencija primila 127 zahteva za vraćanje oduzete imovine.

"Doneta su rešenja za vraćanje Jevrejskoj zajednici 37 objekata u Beogradu, površine 3.043 metara kvadratnih, 29 poslovnih prostora, jedne zgrade, sedam stanova, kao i 25 hektara poljoprivrednog zemljišta u Novom Knjaževcu", rekao je Sekulić.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US) predviđeno da isplata obeštećenja za oduzetu imovinu za koju ne postoje zakonski uslovi za vraćanje u naturalnom obliku počne u decembru 2018. godine, budući da je 2014. godine izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, pomeren prvobitno određen rok za isplatu novčanog obeštećenja, kao i da isplata obveznica za restituciju traje 12 godina.

"Početak isplate novčanih obeštećenja pre 2018. godine nije moguć, shodno postojećoj zakonskoj regulativi. Samo u slučaju eventualne promene zakona i stvaranja odgovarajućih ekonomskih uslova u zemlji, građani bi mogli očekivati isplatu obeštećenja i ranije", rekao je direktor Agencije.

On je ukazao da je proces restitucije dinamičan, da mora da se prati, kao i da zavisi od ekonomske stabilnosti Srbije, kojoj se prilagođava.

Sekulić je ukazao da je za proces restitucije značajna visoka ocena kojom su međunarodni posmatrači – Evropska unija i Svetska banka (IMF) ocenili rad Agencije za restituciju Srbije.

Agencija je od osnivanja do kraja 2016. godine rešila 43.640 predmeta, odnosno 58 odsto od ukupnog broja podnetih zahteva za vraćanje imovine oduzete vlasnicima na teritoriji Republike Srbije.

Sekulić je rekao da je do sada vraćeno 95 odsto objekata, gde je restitucija bila moguća u naturalnom obliku.

Izvor: Vebsajt Novosti, 03.01.2017.
Naslov: Redakcija