Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRELAZAK NA ŠESTOČASOVNO RADNO VREME EKONOMSKI NEISPLATIVO: Prema rezultatima dvogodišnjeg eksperimenta, rađenog u Švedskoj, cena šestočasovnog radnog vremena ne opravdava dobru stranu ovakvog načina rada


Prema rezultatima dvogodišnjeg eksperimenta, rađenog u Švedskoj, radno vreme od šest sati je previše skupo.

Kako se navodi u rezultatima studije cena šestočasovnog radnog vremena ne opravdava dobru stranu ovakvog načina rada.

Konkretna studija je rađana na primeru staračkog doma "Svartedalen" u švedskom gradu Geteborgu. Skratili su radno vreme sa osam na šest sati za 68 medicinskih sestara koje su tu radile, a rezultat je bio da su morali da zaposle još 17 radnika.

Dobra strana je da su se radnici osećali zdravije, bilo je manje odlazaka na bolovanje, a pacijenti su ocenili da se nega drastično popravila. Ipak, cena ovih poboljšanja je prevelika da ovaj grad i zvanično predloži zakon koji bi uskladio da radno vreme mora da bude manje od osam sati.

"Veći su troškovi, apsolutno. Bilo bi veoma skupo da se sprovede opšte skraćenje radnog vremena u razumnom vremenskom okviru", kaže Danijel Bernmar, lokalni političar.

"Geteborg eksperiment" je samo jedan u nizu pokušaja da se opravda kraće radno vreme u Švedskoj, državi koja se ponosi jakom socijalnom politikom. Svetska javnost je sa velikom pažnjom gledala rezultate ovog pokušaja.

Iako se radno vreme generalno smanjilo u Švedskoj u proteklom veku, rezultati ovog probnog perioda su obeshrabrili zakonodavce da radno vreme od šest sati bude obaveza.

Izvor: Vebsajt N1, 04.01.2017.
Naslov: Redakcija