Zastava Bosne i Hercegovine

RASPISAN JAVNI POZIV PRIVREDNICIMA ZA BESPOVRATNA SREDSTVA I POVOLJNE KREDITE: Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge. Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 600.000.000 dinara. Opredeljena sredstva Fonda za kreditiranje privrednih subjekata po ovom Programu su 2.400.000.000 dinara


U okviru podsticaja preduzetništva, Ministarstvo privrede i Fond za razvoj dodeliće tri milijarde dinara malim i srednjim preduzećima, zadrugama i preduzetnicima za unapređenje poslovanja. Ova podrška se privrednicima pruža kroz razvojne projekte koji predstavljaju kombinaciju 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj.

U nameri da uvaži primedbe preduzetnika, resorno ministarstvo raspisalo je javni poziv kasnije, a pravo na sredstva sada imaju svi, bez obzira na vrstu knjigovodstva.

Preduzetnici mogu dobiti i do sedam miliona dinara kredita i 1.750.000 dinara bespovratno. Maksimalni iznos za preduzeća je četrdeset miliona kreditnih sredstava i deset miliona dinara bespovratno. Kamata je, zavisno od garancija, od 1,5 do tri odsto, a rok otplate kredita od sedam do 10 godina.

Za više od dvanaest i po miliona dinara, mala preduzeća mogu da konkurišu ako su krajem 2012. godine imala bar deset zaposlenih a u međuvremenu ostvarila rast prihoda ili zaposlenosti za 20 odsto. Na više od dvadeset pet miliona dinara, mogu da računaju ako su krajem avgusta 2016. godine imali 35 zaposlenih.

"Trgovina, turizam, primarna poljoprivredna proizvodnja nisu obuhvaćeni ovim kreditom a sve ostale delatnosti i sve oblasti u privredi moći će da apliciraju", ističe Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

Konkurs je otvoren dok se sredstva ne utroše, Fond za razvoj plasira 2,4 milijarde dinara kredita, a Ministarstvo privrede 600.000.000 dinara bespovratno.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 04.01.2017.
Naslov: Redakcija