Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOMENTARI MINISTRA PRAVDE NA PRAVOSUDNE ZAKONE ZA BRŽA SUĐENJA I IZVRŠENJA


Problem 1,6 miliona predmeta koji se nalaze u domaćim sudovima mogao bi biti rešen primenom novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015), kaže ministar pravde Nikola Selaković.

Dodaje i da je od 1. januara 2016. počela primena Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ("Sl. glasnik RS", br. 40/2015), koji reguliše prava građana da im se sudi u razumnom roku.

Ti važni, kako kaže, možda i ključni zakoni u pravosuđu svake države, usvojeni su 2015. godine, a njihova primena građanima će olakšati dostizanje pravde već u 2016. godini.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju pruža šansu da se problem izvršenja u našim sudovima, koji postoji decenijama, rešava na mnogo bolji, kvalitetniji i efikasniji način nego što je to bilo do sada. Inače, reč je o predmetima koji su okončani, presude donete, ali je njihovo izvršenje onemogućeno, kaže ministar.

Tim Zakonom vraćen je institut žalbe, odnosno uvedena dvostepenost u odlučivanju.

"To znači da će taj Zakon dovesti do mnogo izvesnije, pravno predvidivije i bolje sudske prakse", uveren je ministar.

Za sudove, smatra, izuzetno je važno što će ovaj Zakon omogućiti razrešavanje balasta koji podrazumeva više od 1,6 miliona predmeta u izvršenju.

Taj zakon će pomoći da se posle dobijene pravnosnažne i izvršne presude na njeno izvršenje ne čeka godinama, što nije bila retkost u našem sudskom sistemu.

2016. godine bi trebalo da se vide i efekti Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, čija je primena otpočela 1. januara 2016. godine.

Taj Zakon će građanima obezbediti, u slučaju da imaju sudski spor koji traje dugo, mogućnost da se obrate predsedniku suda. U slučaju postojanja povrede prava na suđenje u razumnom roku, predsednik suda moći da naloži rešavanje konkretnog predmeta u znatno bržem roku, a ukoliko su povrede bile drastične, sledi i mogućnost materijalnog obeštećenja.

"Ovaj Zakon ne može kao čarobni štapić da reši sve stare predmete u našem sudskom sistemu, ali ima šansu da spreči starenje postojećih novih predmeta, a stari predmeti biće rešavani po jedinstvenom Programu rešavanja starih predmeta u sudovima u Srbiji", smatra ministar.

Ministar, međutim, primećuje da uprkos izvesnom pomaku koji je u oblasti pravosuđa primetila i Evropska komisija, a što je potvrdila u godišnjem Izveštaju o napretku Srbije, sudstvo je i dalje daleko od onoga što građani očekuju, a to je da u sudove imaju poverenja.

On ipak očekuje da do polovine 2016. godine budu otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Koliko je to složeno pitanje ministar je objasnio ukazujući na činjenicu da ne postoji jasan evropski uzor kako je nešto regulisano, već da među 28 država članica postoji više od 20 modela kako sve pravosuđe može, primera radi, da se bori protiv korupcije, reguliše i štiti manjinska prava i ljudske slobode...

Sa druge strane, kako kaže, upravo ćemo zatvaranjem ta dva poglavlja biti sigurni da smo ispunili evropske standarde i kriterijume koji su propisani za nekoga ko želi da bude član EU.

Izvor: Vebsajt RTS, 04.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija