Prerađivačka mesna industrija u Srbiji od 2016. godine ne može da uvozi najgoru kategoriju mehanički okoštenog mesa (MCM). Takva smesa koristila se u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica.
Pravilnikom o dopuni Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa ("Sl. glasnik RS", br. 104/2015), koji je u primeni od 1. januara 2016. godine, onemogućen je uvoz jeftine sirovine na kojoj je mesna industrija ostvarivala veliki profit.
Poslednjih nekoliko godina uvoz u Srbiju najgore kategorije pilećeg i svinjskog mesa znatno je uvećan, a istovremeno je povećan broj malih proizvođača jeftinih mesnih prerađevina.
U 2013. godini pet najvećih prerađivača uvezlo je jeftinih mesnih prerađevina u vrednosti 13,5 miliona evra.
Te sirovine su u Srbiju stizale uglavnom iz evropskih zemalja, Austrije, Španije, Danske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, po ceni 60 dinara po kilogramu.
Mehanički odvojeno meso nastaje kada se, recimo, od pileta odvoje njegovi najkvlitetniji delovi - file, batak, karabatak, a ostaci pod visokim pritiskom skinu sa kostiju, najčešće leđa. Tako se dobija mesna smesa koja se u prerađivačkoj industriji dodaje prerađevinama.
Takvo meso ne sadrži kvalitetne proteine, a često se u njemu pronalaze i veće koncentracije kalcijuma nego što je dozvoljeno. To se događa jer ostaci do maksimuma "prolaze" kroz separatore, pa se u smesi nalaze i samlevene čestice kostiju.