Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O DOPUNI PRAVILNIKA O KVALITETU USITNJENOG MESA, POLUPROIZVODA OD MESA I PROIZVODA OD MESA: PRIMENA PRAVILNIKA POčELA 1. JANUARA 2016. GODINE. ZABRANJUJE SE UVOZ NAJLOšIJE KATEGORIJE MEHANIčKI OKOšTENOG MESA


Prerađivačka mesna industrija u Srbiji od 2016. godine ne može da uvozi najgoru kategoriju mehanički okoštenog mesa (MCM). Takva smesa koristila se u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica.

Pravilnikom o dopuni Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa ("Sl. glasnik RS", br. 104/2015), koji je u primeni od 1. januara 2016. godine, onemogućen je uvoz jeftine sirovine na kojoj je mesna industrija ostvarivala veliki profit.

Poslednjih nekoliko godina uvoz u Srbiju najgore kategorije pilećeg i svinjskog mesa znatno je uvećan, a istovremeno je povećan broj malih proizvođača jeftinih mesnih prerađevina.

U 2013. godini pet najvećih prerađivača uvezlo je jeftinih mesnih prerađevina u vrednosti 13,5 miliona evra.

Te sirovine su u Srbiju stizale uglavnom iz evropskih zemalja, Austrije, Španije, Danske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, po ceni 60 dinara po kilogramu.

Mehanički odvojeno meso nastaje kada se, recimo, od pileta odvoje njegovi najkvlitetniji delovi - file, batak, karabatak, a ostaci pod visokim pritiskom skinu sa kostiju, najčešće leđa. Tako se dobija mesna smesa koja se u prerađivačkoj industriji dodaje prerađevinama.

Takvo meso ne sadrži kvalitetne proteine, a često se u njemu pronalaze i veće koncentracije kalcijuma nego što je dozvoljeno. To se događa jer ostaci do maksimuma "prolaze" kroz separatore, pa se u smesi nalaze i samlevene čestice kostiju.

Izvor: Vebsajt B92, 05.01.2016.
Naslov: Redakcija