Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETSKOM SISTEMU: Predviđeno je da zabrana zapošljavanja u javnom sektoru bude produžena do kraja 2017. godine. Predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti


Zaposleni u delu javnog sektora u Srbiji dobiće u januaru 2017. godine uvećane zarade, a zabrana zapošljavanja u državnoj službi biće produžena do kraja 2017. godine.

To je predviđeno Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 1. decembra 2016. godine, a zatim dostavila Narodnoj skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.

Predlogom zakona predviđeno je i da u januaru 2017. godine počne isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto, a ta povišica kao i uvećanje zarada u javnom sektoru je obrazložena boljim rezultatima fiskalne konsolidacije od očekivanih.

Procenjeno je da će za uvećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. u budžetu biti potrebno obezbediti oko 18 milijardi dinara.

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013. godine, produži do kraja 2017. godine, jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

Izvor: Vebsajt B92, 02.12.2016.
Naslov: Redakcija