Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USLOVI I PRETPOSTAVKE ZA UVOĐENJE SUROGAT MATERINSTVA U PRAVNI SISTEM SRBIJE


Predsednica parlamentarnog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović govorila je o mogućnosti uvođenja surogat materinstva u domaći pravni sistem, i uslovima koji bi trebali to da omoguće. Za donošenje tog zakona, prema njenim rečima, neophodno je angažovanje ogromnog broja stručnjaka iz domena psihologije, etike, medicine, raznih naučnih oblasti, kulture, informisanja, paralelnih prava zemalja koje već imaju surogat materinstvo, odnosno majku.

Ona je objasnila da bi trebalo da se definaše da li će se pod surogat materinstvom podrazumevati biološki potpomognuto najpre začeće, a zatim samo trudnoća, posle čega bi žena, koja je rodila bebu, ustupiti tu bebu.

Potrebno je, prema njenim rečima, definisati da li će surogat majka biti žena koja će imati implementiranu oplođenu jajnu ćeliju od budućih roditelja bebe, a ona biti samo nosilac trudnoće.

Na taj način bi kompletno materinstvo od prvog dana rođenja bebe pripadalo paru koji to želi, rekla je Đukić Dejanović i ukazala na mogućnost da surogat majka bude osoba, koja je iz nekih razloga već zatrudnela, pa bi to bio način usvojenja takve bebe odmah posle rođenja.

Izvor: Tanjug, 4.12.2014.