Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O GRANIČNIM VREDNOSTIMA EMISIJE ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA U VODE I ROKOVIMA ZA NJIHOVO DOSTIZANJE: IZMENE I DOPUNE OVOG PROPISA OčEKUJU SE DO KRAJA 2015. GODINE


Novi vid zaštite vode zasniva se na ispitivanju kvaliteta same otpadne vode, izgradnji postojenja za prečišćavanje i kontrolu vode, kako u industrijskim postrojenjima tako i u javno - komunalnim sistemima.

Na skupu, posvećenom predstojećim izmenama i dopunama Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje ("Sl. glasnik RS", br. 67/2011 i 48/2012 - dalje: Uredba), koji su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, istaknuto je da je neophodno sa velikom pažnjom utvrditi rokove za granične vrednosti emisije otpada u vode, jer Evropska komisija sa velikom pažnjom prati sve izmene zakona i propisa u ovoj oblasti.

Najvažnije je uspostaviti dobru dinamiku o tome na koji način će se dostizati granične vrednosti, kao i praćenje napretka kroz redovne izveštaje. Postoji intencija da se rokovi koji su postavljeni za industriju odnosno za javno komunalna preduzeća skrate.

Predstavnici Ministarstva održali su kratku prezentaciju, nakon koje je usledila diskusija kako bi se uskladili rokovi za dostizanje graničnih vrednosti emisije (GVE) sa Post-skrining dokumentom.

Na sastanku su učestvovali predstavnici kompanija iz različitih sektora industrije koje, kao zagađivači, svoje tehnološke i otpadne vode ispuštaju u recipijent.

Izmene i dopune Uredbe trebalo bi da budu donete do kraja 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 04.11.2015.
Naslov: Redakcija