Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: OD 1. JANUARA 2017. GODINE ZA PRAVNA LICA OBAVEZNO čLANSTVO U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE. ČLANARINA ćE SE PLAćATI PO STOPI OD 0,19% BRUTO ZARADE SVAKOG ZAPOSLENOG. UKOLIKO FIRMA IMA DO DESET ZAPOSLENIH MESEčNO ćE MORATI DA IZDVOJI OKO 800 DINARA


Početak 2017. godine privredi će doneti novi namet. Tada počinje primena Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon) i uvođenje obaveznog članstva, a time i članarine za Privrednu komoru Srbije. Oni koji su protekle četiri godine istupili iz nacionalne privredne alijanse, moraće da se vrate. Još se ne znaju iznosi, ali ako opstane trenutni cenovnik - od bruto plate svakog zaposlenog Komori ide 0,19 odsto mesečno. Male firme, manje od deset zaposlenih, plaćaju 800 dinara svakog meseca.

Od 2013. godine odustalo se od obaveznosti članstva u PKS, pa su se polako osipali i prihodi od članarine. Već u 2013. godini PKS je od članova naplatila oko 722 miliona dinara, a 205. godine - 624 miliona.

- Ukoliko za 2017. godinu bude važio cenovnik kao i za 2016. godinu, procenjeni iznos godišnje članarine biće 2,15 milijardi dinara, odnosno oko 17 miliona evra - veruje Mihailo Galić, programski direktor ekonomske istraživačke jedinice organizacije "Libek", dodajući da je to još jedna vrsta parafiskalnog nameta. - Trenutni iznos članarine je 800 dinara mesečno, ako firma ima do deset zaposlenih i godišnji prihod do 20 miliona dinara. Za sve ostale je 0,19 odsto od bruto zarade mesečno.

Grupa privrednika, okupljena u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti smatra da je član Zakona koji predviđa obaveznost članstva - neustavan. Za neke druge privrednike pitanje ustavnosti ovde nije ključno.

- Postoje države u kojima je članstvo u komori obavezno, kao i one u kojima nije. Nije to pitanje ustavnosti - smatra Goran Kovačević, direktor "Gomeksa". - Bitno je, međutim, da vidimo šta su obaveze PKS i onda da plaćamo članstvo. Ta institucija je dosta bila pod političkim uticajem, a treba da bude ogranak i servis privrede. Ako to profesionalno radi, onda treba da plaćamo članarinu.

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, sa druge strane, već je pozvao svoje kolege na bojkot uplata članarina, sve dok se Ustavni sud ne izjasni.

- Ja sam tekstilac i treba da se udružujem u klaster sa tekstilnim firmama. Kakve ja veze imam sa informacionim tehnologijama? To nisu isti poslovni interesi. Zašto nas guraju u obavezno članstvo komore na čije čelo dolaze ljudi koji ništa ne znaju o privredi - ogorčen je Knežević.

Privredna komora Srbije je u 2015. godini ostvarila neto profit od 1,33 milijarde dinara, što je značajan rast u odnosu na 2014. godinu kada je upisala dobit od 2,1 milion dinara.

Iz finansijskih izveštaja se vidi da je to u stvari vrednost nekretnina koje PKS poseduje. Poslednjeg dana 2015. na osnovu izveštaja ovlašćenih procenitelja uskladili su vrednost nepokretnosti, a upisan je iznos - 1,46 milijardi dinara. Za toliko je porasla vrednost kvadrata.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. K. - S. B., 03.10.2016.
Naslov: Redakcija