Zastava Bosne i Hercegovine

UGOSTITELJI I VLASNICI TRGOVAČKIH RADNJI TRAŽE OD PORESKE UPRAVE DA IM ZA PROPUSTE U RADU VIŠE NE ZATVARAJU RADNJE VEĆ DA POVEĆAJU NOVČANE KAZNE


Ugostitelji, vlasnici trgovačkih radnji, članovi Udruženja poslodavaca Srbije, zatražili su na sastanku sa predstavnicima Poreske uprave Srbije, da im više ne zatvaraju objekte, već da, ukoliko ima propusta u radu, plaćaju veće novčane kazne.

U tom slučaju, neće na tako velikom gubitku biti ni poslodavci, ni budžet Srbije. Jer, svako zatvaranja objekata znači manji priliv para u državnu kasu.

Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera u Srbiji, zamerio je poreznici što po pravilu kontrolišu poslodavce koji rade legalno, ali ne i one koji rade na crno.

– Ti koji ne plaćaju PDV, nisu prijavljeni da postoje. Nemaju PIB, ne zapošljavaju radnike i bolje prolaze od nas koji radimo legalno, jer za njih inspektori ne znaju da postoje. Zato je on upitao poreznike koliko su od početka godine obišli objekata koji rade na crno. Koliko je njih registrovalo biznis?

Najviše primedaba na rad poreskih inspektora imali su poslodavci iz Niša, gde od 550 ugostitelja 142 radi legalno i baš su oni redovno na meti poreskih inspektora.

Nenad Krtolica, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije za kontrolu, objasnio je da poreznici od 2013. godine vode evidenciju objekata koji rade na crno i da će na svaku prijavu da neko nelegalno radi inspektori izaći na teren, pa je pozvao Nišlije da prijavljuju svoje komšije.

Ja sam prvi protiv zatvaranja objekata i ako poslodavci ne žele da im se objekti zatvaraju moraju da se obrate Ministarstvu finansija koje donosi zakone - kaže Krtolica.

Umesto odgovora koliko poslodavaca radi na crno, poreznici su objasnili da imaju 180.000 registrovanih fiskalnih kasa.

Na konstataciju da poreznici zatvaraju objekte zbog bakšiša od 200 ili 300 dinara, Krtolica kaže, da poreznik koji registruje višak, ili manjak u kasi, mora da reaguje, jer je svaka njihova akcija borba protiv sive ekonomije. Svaki poslodavac koji smatra da je oštećen ima pravo žalbe.

Na pritužbe poslodavaca da se objekti zatvaraju po PIB-u, a ne po tome kako ko radi, Mirjana Vasiljević, iz Poreske uprave, kaže, da to nije tačno, jer poreznici postupaju isključivo po prijavi.

Kontrolišu se objekti za koje postoji prijava da ne izdaju fiskalne račune, imaju neprijavljene radnike, ili oni koji imaju višak, ili manjak robe na lageru nego što je to u knjigama, pa se s pravom postavlja pitanje porekla robe -kaže Vasiljevićeva.

Steva Rodić, član Unije poslodavaca Srbije, kaže da ukoliko poreznik zatvori objekat na 60 dana da je to kraj za poslodavca, jer on 61. dana neće imati kome da prodaje robu.

Svaki privatnik koji legalno radi mora pored redovnih poreza da plati i 46 raznih taksi koje lokalne samouprave traže, što je ogroman namet na vlasnike. Kažnjavanje ugostitelja zbog bakšiša je protivzakonito jer je još u vreme Mlađana Dinkića doneta odluka da je legitimno pravo da se pet odsto od ukupnog prometa računa kao bakšiš – kaže on.

U međuvremenu niko takvu odluku nije ukinuo, a objekti se zatvaraju zbog istog tog bakšiša, objasnio je on.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 04.10.2016.
Naslov: Redakcija