Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: DATA SAGLASNOST DA SE IZVRšI NATURALNA RAZMENA SEMENSKE PšENICE ZA MERKANTILNU PšENICU IZ RODA 2016. I 2017. GODINE


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saglasilo se sa predlogom da se izvrši naturalna razmena semenske pšenice za merkantilnu pšenicu iz roda 2016. i 2017. godine, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Cilj predloga, koji je podnela Republička direkcija za robne rezerve, je pomoć poljoprivrednim proizvođačima uoči jesenje setve sertifikovanog semena ozime pšenice, domaćih sorti, napominje se u saopštenju.

Predloženi paritet za rod iz 2016. godine je jedan kilogram semenske pšenice za 1,8 kilogram merkantilne, dok je za rod 2017. godine predložen paritet 1 kg semenske za 2 kg merkantilne pšenice.

Pravo na razmenu imaju fizička lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva, ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve, kao i zemljoradničke zadruge i pravna lica koja su registrovana kao lica čija je pretežna delatnost gajenje žita.

Maksimalna količina semenske pšenice koja se daje u razmenu jednom poljoprivrednom gazdinstvu je 20 tona, dok za ovlašćene skladištare, zemljoradničke zadruge i druga pravna lica ta maksimalna količina iznosi 500 tona.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.10.2016.
Naslov: Redakcija