Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: OBJAVLJEN RASPORED KANDIDATA KOJI PREDSTAVLJAJU SVOJ PROGRAM ZA ORGANIZACIJU I UNAPREđENJE RADA TUżILAšTVA


Komisija Državnog veće tužilaca (DVT) za sastavljanje i vrednovanje pisanog testa i vrednovanje Programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva objavila je redosled predstavljanja programa organizacije i unapređenje rada javnog tužilaštva za kandidate za najnoviji izbor za javne tužioce u Srbiji.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je ponovo konkurisao za izbor na tu funkciju, u ponedeljak 5. oktobra 2015. godine će prvi Komisiji Državnog veća tužilaca predstaviti svoj program za organizaciju i unapređenje rada tužilaštva.

Nakon aktuelnog tužioca, svoje programe će u ponedeljak predstaviti još šest drugih kandidata za tužioce, a to su Tomislav Kilibarda, Snežana Stanojković, Mioljub Vitorović, Đorđe Ostojić, Sonja Miličević i Milan Petrović, objavljeno je na sajtu DVT-a.

Predstavljanje programa ostalih kandidata za tužioce javnih tužilaštva u Srbiji planirana su i tokom cele iduće sedmice, a lista kandidata objavljena je na sajtu DVT-a.

Za one koji nisu nosioci javnotužilacke funkcije, a ne dolaze ni iz redova sudija, predviđeno je, pored predstavljanja Programa i polaganje pisanog testa, koji će se takođe održati u ponedeljak 5. oktobra 2015. godine.

Prema podacima DVT-a, na oglas za izbor ukupno 85 javnih tužilaca u Republici Srbiji, javilo se ukupno 252 kandidata.

Izbor se srpovodi za 25 viših i 58 osnovnih javnih tužilaštava, za Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine.

Za Tužilaštvo za organizovani kriminal prijavu je podnelo 7 kandidata, a za tužilaštvo za ratne zločine 9 kandidata, a za Više javno tužilaštvo u Beogradu šest kandidata.

Postupak koji sprovodi DVT treba da utvrdi stručnost i osposobljenost kandidata.

Na osnovu ovog postupka, petočlana Komisija DVT će sastaviti rang-listu i predložiti kandidate za izbor vladi, dok će konačnu odluku o tome ko će biti javni tužilac doneti Narodna skupština.

Udruženje tužilaca i Udruženje tužilačkih pomoćnika tražila su od DVT-a da predstavljanju programa kandidata prisustvuju predstavnici strukovnih udruženja, nevladinog sektora, evropskih i međunarodnih organizacija u Srbiji i medija, ali se DVT o tome nije javno izjasnio.

Ta strukovna udruženja smatraju da će ishod izbora viših javnih tužilaca u Srbiji imati izuzetan uticaj na javnotužilacku organizaciju i njeno dalje funkcionisanje.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.10.2015.
Naslov: Redakcija