Zastava Bosne i Hercegovine

IZMEŠTANJE IZ PALATE PRAVDE: KRIVIčNA ODELJENJA BEOGRADSKIH SUDOVA I TUžILAšTVA, KOJA SU SE ISELILA IZ PALATE PRAVDE U SAVSKOJ ULICI, POčINJU DA RADE SA STRANKAMA U PONEDELJAK, 5. SEPTEMBRA 2016. GODINE NA NOVIM ADRESAMA


Krivična odeljenja beogradskih sudova i tužilaštva, koja su se iselila iz Palate pravde u Savskoj ulici, trebalo bi sa radom sa strankama da počnu u ponedeljak, 5. septembra 2016. godine. Do sada se, na različitim "sudskim" adresama, postupalo samo u pritvorskim predmetima i u drugim predmetima u kojima postoje propisani rokovi.

Iako nadležni uveravaju da su novi objekti infrastrukturno i tehnički osposobljeni za rad, računari u većini osnovnih sudova i tužilaštava još nisu umreženi tako da, praktično, još ne postoje uslovi za nesmetani rad ovih pravosudnih organa.

Takođe, u pojedinim objektima u koje su sudovi preseljeni, ne postoje ni veze između sudova i pisarnica, tj. tužilaštava i pisarnica, ali ni veza sa daktilo-biroom. Sudije koje su i donele neku odluku ili presudu, zbog toga, ne mogu da daju daktilografima da ih otkucaju, što je uobičajena praksa, već to moraju da rade sami.

Viši sud u Beogradu saopštio je da će u ponedeljak 5. septembra sa radom početi pisarnica krivičnog odeljenja tog suda, dok će suđenja početi da se održavaju od 12. septembra i to u zgradi u Katanićevoj broj 15. Osim pisarnice, u ponedeljak od osam sati na novoj lokaciji započeće sa radom i šalteri za prijem sudskih pismena i izdavanje uverenja Višeg suda u Beogradu.

Zbog renoviranja zgrade Palate pravde, koja u većoj meri nije adaptirana od kada je useljena 1971. godine, iselila su se krivična odeljenja Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda i sva osnovna tužilaštva, Viši sud i Više javno tužilaštvo.

Svi sudovi i tužilaštva koja su se dosad nalazili u ovoj zgradi preseljeni su na različite adrese. Po novom "rasporedu", krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo osnovno tužilaštvo biće smešteni u nekadašnje prostorije Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u zgradu bivšeg SIV-a 2 u Bulevaru Zorana Đinđića 104, dok se parnično odeljenje ovog suda neće seliti iz zgrade "Aeroinženjeringa" u Novom Beogradu.

Viši sud i tužilaštvo i Drugi osnovni sud (krivično i parnično odeljenje), kao i Drugo osnovno tužilaštvo biće premešteno u renoviranu zgradu Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici, dok će njihove kolege iz Trećeg osnovnog suda i tužilaštvanaredne dve godine, koliko će trajati adaptacije zgrade Palate pravde, raditi u zgradi nekadašnjeg Četvrtog osnovnog suda u Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina broj 16.

Istovremeno sa radom sudova na novim adresama, trebalo bi da počne i rekonstrukcija zgrade Palate pravde. Radovi će biti finansirani iz kredita Evropske investicione banke, a ukupna neto površina objekta koji će biti renoviran je 26.340 kvadratnih metara. Prema projektu, rekonstruisaće se ceo postojeći objekat, pripadajuća katastarska parcela sa pristupnim platoom i ostalim pešačkim prilazima. Jedino će spomenik srpskog cara Dušana, koji se nalazi ispred ulaza u zgradu Palate pravde, ostati netaknut.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 04.09.2016.
Naslov: Redakcija