Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: EBRD ZAINTERESOVAN ZA PRIVATIZACIJU "TELEKOMA" I INVESTICIJE U MALA I SREDNJA PREDUZEćA


Za veći privredni rast Srbije presudan je nastavak ekonomskih reformi, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namerava da poveća ulaganja u Srbiji, izjavio je predsednik te banke Suma Čakrabarti.

On je precizirao da je EBRD zainteresovan za "Telekom" i investicije u mala i srednja preduzeća, te da je posao EBRD-a da pomogne privatnom sektoru u Srbiji da bude još bolji kada Srbija bude ulazila u EU.

Upitan da li je naš privatni sektor spreman za to, Čakrabarti je naveo da neki delovi privatnog sektora jesu spremni, ali da svakako predstoji dosta posla u drugim sektorima.

"Jedna od oblasti o kojoj želim da razgovaram sa Vladom i mi na tome snažno insistiramo jeste privatizacija preduzeća koja su u javnom sektoru, jer ako se to ne desi, neće biti konkurentne kada uđu na tržište EU", rekao je Čakrabarti.

Što se tiče privatizacije, "Telekom" je jedan primer, ali ima i drugih kompanija, u bankarskom sektoru, dodao je on ističući da je EBRD zaintersovan za te kompanije.

"Ono što je dobro videti jeste da su sadašnja i prethodna Vlada počele da rade mnogo stvari koje su veoma korisne, a u pogledu Zakona o privatno-javnom partnerstvu, koncesija, poreskog sistema. Sve su to veoma važne stvari koje bi trebalo da budu u pravom obliku da bi došlo najpre do restrukturiranja, a zatim možda i do privatizacije. Mi smo zainteresovani za iste oblasti o kojima smo i ranije razgovarali", rekao je prvi čovek EBRD-a.

Oblast koja treba da se realizuje jesu strukturne reforme što će omogućiti napredak, dodao je.

Ove godine EBRD će uložiti oko 300 miliona evra što je manje u odnosu na prethodne tri godine, ali će, dodaje, 2017. godine suma biti veća.

"Ako pogledate sveukupne brojke i koliko smo uložili u Srbiji, to je 4,4 milijarde evra u preko 200 projekata. To je svakako značajan broj u velikom broju sektora, ali ima još toliko potencijala u Srbiji koji je još neistražen. Moramo da nastavimo da insisitramo i na tim malim i srednjim preduzećima. Svake godine EBRD pomogne oko 100 malih i srednjih preduzeća kroz savetodavne usluge", dodao je Čakrabarti.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija