Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APR: PRIVREDNA DRUšTVA, PREDUZETNICI I OGRANCI STRANIH PRIVREDNIH DRUšTAVA, čIJI SE PODACI VODE U REGISTRU PRIVREDNIH SUBJEKATA APR-A, VIšE NISU U OBAVEZI DA PRILIKOM REGISTRACIJE AGENCIJI DOSTAVLJAJU PODATKE O SVOJIM TEKUćIM RAčUNIMA. APR ćE UBUDUćE OD NBS-A AUTOMATSKI PREUZIMATI I PODATKE O PROMENI TEKUćEG RAčUNA


Od 2. septembra 2016. godine privredni subjekti više nisu u obavezi da dostavljaju Agenciji za privredne registre podatke o svojim tekućim računima, radi registracije, saopšteno je iz APR-a.

Ukidanje ovog koraka u proceduri za registraciju privrednih subjekata omogućeno je na osnovu preuzimanja elektronskih podataka iz Jedinstvenog registra računa Narodne banke Srbije.

Ova procedura odnosi se na sva privredna društva, preduzetnike i ogranke stranih privrednih društava čiji se podaci vode u Registru privrednih subjekata APR-a i koji su do sada imali obavezu da nakon osnivanja otvore poslovni račun u komercijalnoj banci i taj podatak, naknadno, prijave APR-u. Ova obaveza odnosila se i na prijavu svake promene tekućeg računa koju će ubuduće APR, automatski, preuzimati od NBS i te podatke ažurirati i objavljivati na svojoj internet stranici.

Elektronska razmena poslovnih podataka između Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije ustanovljena je na osnovu Sporazuma o saradnji potpisanog 2013. godine kojim je definisan pristup i međusobno preuzimanje iz baza podataka koje vodi više državnih organa, u cilju unapređenja servisa i usluga za građane, te efikasnijeg obavljanja poslova iz nadležnosti ovih državnih organa. Preuzimanje podataka o tekućim račinima predstavlja nastavak ove saradnje.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 02.09.2016.
Naslov: Redakcija