Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: U NARODNOJ SKUPšTINI RS OBRAZLOżENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izjavio je da će izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju doprineti transparentnom radu visokoškolskih institucija, uspostavljanju registra doktorskih disertacija i lakšem priznavanju stranih visokoškolskih diploma.

Verbić je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene i dopune pomenutog zakona, objasnio da uspostavljanje registra u tehničkom smislu nikada nije bilo problem, već su problem bile različite motivacije učesnika u obrazovnom sistemu da odgovorno pristupe ovom poslu.

Zbog toga su sada utvrđeni rokovi za to da se registri uspostave na više nivoa, kako u visokoškolskim institucijama, tako i u resornom ministarstvu, koje bi trebalo da objedini sve baze podataka, istakao je ministar.

On je, govoreći o priznavanju stranih visokoškolskih diploma, ukazao na to da postoje tri kategorije priznavanja.

Kada je reč o akademskom priznavanju, odnosno priznavanju za nastavak obrazovanja, tu će se i dalje pitati one visokoškolske institucije na kojima kandidat želi da nastavi studije, objasnio je Verbić.

Što se tiče zapošljavanja, kako je istakao, tu će Ministarstvo biti efikasnije, dok se treća kategorija odnosi na regulisane profesije.

Ministar je ponovio da je visoko obrazovanje najkvalitetniji segment domaćeg obrazovanja, kao i da je značajno bolje od obrazovanja zemalja u okruženju, što se vidi i po poslednjoj "Šangajskoj listi".

Prema njegovim rečima, motivaciju za donošenje izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju ne treba tražiti samo u eksternim okolnostima, kakva je i usklađivanje sa standardima EU, već i u internim razlozima.

Među razlozima su, kako je naveo, i problemi u postupku dobijanja dozvole za rad i akreditaciju, primedbe Agencije za borbu protiv korupcije koje se odnose na nepostojanje rokova za izdavanje određenih dozvola, ali i obezbeđivanje javnosti rada ustanova.

Verbić je najavio da će radna grupa koja je radila na nacrtu izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju nastaviti svoj rad, i izrazio nadu da će potpuno novi zakon biti usvojen do kraja 2015. godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.9.2014.