Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD JESENI JEDINSTVENI ELEKTRONSKI REGISTAR PROFESORA UNIVERZITETA


Profesori svih univerziteta biće od jeseni upisani u jedinstven elektronski registar, tako da će moći da se vidi da li neko predaje samo na jednom ili na dva-tri fakulteta. Jedinstveni registar nastavnika deceniju unazad traži akademska zajednica, a taj posao je na sebe preuzelo Ministarstvo prosvete, praveći jedistvenu bazu. Ona je već u funkciji, a od naredne školske godine biće i kompletirana.

Podatke o svojim nastavnicima prvo su uneli državni fakulteti, a sada bazu popunjavaju privatne visokoškolske ustanove.

“Kada registar bude završen, trebalo bi da se za svakog profesora vidi gde je sve angažovan i da li je to u skladu sa zakonskih 30 odsto preko fonda časova u matičnoj ustanovi”, objašnjava dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. “U ovaj registar podatke o zaposlenima unose i naučnoistraživačke ustanove, pa će se za svakog naučnika javno videti kakve naučne rezultate je postigao i gde je sve angažovan”.

Ova baza biće deo velikog projekta "otvorenih podataka" Ministarstva prosvete, u kome se već na sajtu ministarstva, nalaze podaci o školama, broju učenika, zaposlenima, finansijama, itd, a Šuvakov najavljuje i nove funkcije:

“Ceo informacioni sistem biće rekonstruisan kako bismo unapredili njegove mogućnosti, da bude lakši za upotrebu. Novina je da će od naredne školske godine svi akteri u obrazovnom sistemu imati naloge da sami ulaze u sistem. Nastavnici će moći da provere da li su ispravni podaci koje su škole unele. Isto će moći i zaposleni na univerzitetima i u naučnim institutima”.

Pomoćnik ministra objašnjava da će svako imati različit nivo ovlašćenja i vrstu podataka koju će moći da menja. Tako će nastavnici moći sami da unose podatke o seminarima i drugim vrstama stručnog usavršavanja koje su pohađali i da na objektivan način ocenjuju ove kurseve.

Registar nastavnika važan je jer su u prvom ciklusu akreditacije visokoškolskih ustanova mnogi redovni profesori angažovani na više fakulteta, kojima su bili potrebni da bi ispunili uslove za akreditovanje. Bila je javna tajna da su mnogi prelazili sa jednog na drugi univerzitet, kako je kome dolazio red za akreditovanje. Registar nastavnika pokazaće gde je ko angažovan, ali i dalje se neće videti da li profesori, preko norme, rade na fakultetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izvor: Novosti, I. Mićević, 04.08.2016.
Naslov: Redakcija