Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIPREMLJEN NACRT ZAKONA O UTVRĐIVANJU POLOŽAJA NAVODNO NESTALE NOVOROĐENE DECE


Nacrtom zakona predviđeno je da četiri viša suda u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, vode postupke i utvrđuju činjenice.

Svaka porodica za koju sud utvrdi da im je dete nestalo u porodilištu biće obeštećena iznosom do 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, predviđa nacrt zakona o nestalim bebama.

Ovim nacrtom predviđeno je da četiri viša suda u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, vode postupke i utvrđuju činjenice. Predviđeno je da na terenu istragu vodi posebna jedinica MUP-a koja će tek biti formirana.

Zakon će se primenjivati na slučajeve beba za koji postoji opravdana sumnja da su nestale u porodilištima Srbije od 1. januara 1970. godine, a za koje je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja. Postupak će biti hitan i dvostepen. U prvom stepenu odlučivaće jedan sudija, a u drugom troje. Pojedinci i institucije biće dužni da dostavljaju dokaze sudu koje on traži.

Ukoliko to ne učine, nacrt zakona propisao je kazne od 10.000 do 150.000 dinara za fizička lica i od 30.000 do milion dinara za pravna lica. Porodice će biti oslobođene plaćanja sudske takse i sud može i da im dodeli advokata na njihov zahtev.

Troškove advokata snosiće sam sud. Porodica nestale bebe mora da dostavi ime, prezime i adresu, opis koji obuhvata vreme rođenja deteta, naziv ustanove gde je rođeno, način saopštavanja da je umrlo, informaciju da li je ponuđeno da se vidi telo deteta, da li je saopšteno da je obavljena obdukcija, podatke o sahrani deteta, podatke o upisu u bolničku evidenciju i matičnu knjigu, medicinsku dokumentaciju i zahtev za naknadu.

Propisano je da postupak može da pokrene roditelj deteta za koje postoji opravdana sumnja da je nestalo iz porodilišta. U slučaju da roditelji nisu živi ili su poslovno nesposobni, predlog će moći da podnesu brat, sestra ili baba i deda deteta. Oni će moći da podnesu predlog samo ako su se već ranije obraćali državnim organima zbog sumnji da je dete nestalo po rođenju.

Predviđeno je da javnost bude isključena iz postupka, a da se u slučaju predloga porodice postupak delimično ili potpuno otvori za javnost. Sud može da koristi sva dokazna sredstva propisana parničnim postupkom. U slučaju da utvrdi da je počinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, sud će biti dužan da podnese prijavu nadležnom tužilaštvu.

Žalba na odluku višeg suda može se podneti apelacionom sudu samo zbog iznosa naknade, koja ne sme da pređe 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan odluke suda.

Nacrt zakona uradila je radna grupa sačinjena od predstavnika ministarstva pravde, zdravlja i unutrašnjih poslova, predstavnika roditelja dece za koju se sumnja da su nestala, sudije, tužilaca i predstavnika državnog pravobranilaštva, piše Blic.

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona će trajati 45 dana. Prema rečima ministra pravde Nebojše Selakovića, ovaj nacrt je obaveza naše zemlje po odluci Evropskog suda za ljudska prava za sve slučajeve nestalih beba kod kojih je nastupila zastarelost, te se ne može sprovoditi tužilačka istraga, ali se može utvrditi sudska istina.

Izvor: Blic, 04.08.2015.