Email Print

POSEBAN PROPIS KOJI SE BAVI ZAŠTITOM PRAVA DECE KOD NAS JOŠ NE POSTOJI: TIJANINIM ZAKONOM, KOJI JE PREDLOžEN, UKOLIKO DETE NESTANE, ALARMIRALA BI SE SVA RASPOLOžIVA SREDSTVA, ISTOG TRENUTKA


Srbija je pristupila svim evropskim konvencijama koje garantuju prava deteta, što je delom obuhvaćeno i u našim zakonima, ali poseban propis koji se bavi zaštitom prava dece kod nas još ne postoji.

Prema rečima pokrajinske ombudsmanke Aniko Muškinje Hajnrih to nije ključni problem.

Kada nestane dete, policija reaguje po internom pravilu, ali konkretnih propisa nema, kaže Igor Jurić. Tijaninim zakonom, koji je predložen, ukoliko dete nestane, alarmirala bi se sva raspoloživa sredstva, istog trenutka.

"Ne mislim samo na policiju, nego da se uključe sve stvari, poput mobilinih operatera. Granični prelazi bi trebali da odmah budu obavešteni, kao u SAD. Moja želja je da tako neki efekat postigne", rekao je Igor Jurić.

Takav je američki "Amber alert" sistem kojim se, putem tv i radio stanica, bilborda, interneta i sms poruka alarmira čitava javnost. Ovaj sistem u Evropi uveden je samo u Francuskoj, Irskoj, Velikoj britaniji i Holandiji. Kod nas postoji evropski broj za nestalu decu, koji je pokrenula nevladina organizacija ASTRA.

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je:

Email Print