Email Print

IZMENE ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICAMA SA DECOM


Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, može se pomoći deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima, pre svega u postupku procene potreba koji se, razlikuje od jedne do druge lokalne samouprave.

Po rečima ministra za rad osnovne usluge, koje su neophodni minimum zaštite dece ometene u razvoju, moraju da postoje na čitavoj teritoriji Republike Srbije, ali, kako je naglasio, na žalost u praksi je situacija "izuzetno šarolika" pa postoje neke lokalne samouprave koje su to jako dobro uradile, ali postoje i one koje su tome pridale malu ili nikakvu pažnju.

On je kazao da se donosi Zakon o volontiranju i niz drugih zakona kojima se može pomoći roditeljima dece ometene u razvoju.

Sekretar republičkog saveza za osobe sa intelektualnim smetnjama Svetlana Vlahović rekla je da program "Mala škola za roditelje" traje već 33 godine i da je glavni cilj programa da se roditeljima daju informacije koje će im pomoći da se suoče sa problemom da imaju dete sa smetnjama u razvoju, a onda i da im se daju saveti kako dalje da prebrode sve prepreke na koje će nailaziti.

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je:

Email Print