Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBUKA ZA POMOć MALIM I SREDNJIM PREDUZEćIMA DA KONKURIšU ZA PROJEKTE EU


Privredna komora Srbije pokrenula je projekat obuke 25 ljudi, koji bi pomagali malim i srednjim prduzećima u Srbiji, da konkurišu za projekte EU, čime bi se kroz dostupnost Evropskih fondova podigla konkurentnost tih firmi.

PKS je ovaj projekat "ACCESS" pokrenula sa nemačkim "GIZ-om", a na ovakvu vrstu pomoći od Privredne komore firme mogu da računaju u 2016. godini.

Marija Ašković Matić iz PKS rekla je da su ta organizacija i privreda Srbije učestvovali u sedam odsto IPA prekograničnih fondova, u periodu od 2007. do 2013. godine.

Prema njenim rečima, PKS nastoji da obuči što više zaposlenih, sada konkretno njih 25, kako bi se kroz komorski sistem povećala apsorpcija EU fondova u Srbiji, što direktno utiče i na povećanje konkurentnosti domaćih firmi.

"Tih 25 kandidata mogu da budu budući treneri u korišćenju EU fondova", rekla je Ašković Matić.

Prema njenim rečima, plan je da se, za početak, kroz ovaj sistem napravi 25-30 predloga projekata, sa kojima će se aplicirati za EU fondove.

Na predstavljanju ovog projekta u PKS rečeno je da će prilikom obuke "trenera" Privredna komora imati i stručnu pomoć eksperata "GIZ-a"

Jirgen Kapenman iz "GIZ-a" rekao je da će ovaj projekat ACCESS- "podrška razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji u skladu sa procesom pridruživanja Srbije EU" biti podržana od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.06.2015.