Zastava Bosne i Hercegovine

PETICIJA ZA UKIDANJE BOLONJSKE DEKLARACIJE


Asocijacija "Studentski front" predala je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 30.000 potpisa studenata koji traže ukidanje Bolonjske deklaracije, rekao je Tanjugu član sekretarijata te organizacije Kosta Ristić.

Zahtev su podržali studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Prištini (Kosovska Mitrovica).


- Tražimo momentalno ukidanje Bolonjske deklaracije i njeno primenjivanje iz više razloga, a jedan od njih je što su studenti dodatno opterećeni, ima mnogo onih koji moraju da rade da bi platili školarinu, a Bolonja ih pritiska da stalno budu na predavanjima, dok obrazovanje postaje manje kvalitetno - rekao je Kostić Tanjugu.


Kostić smatra da obrazovanje danas postaje "neka vrsta kratkog kursa", kako bi se što pre došlo do tržišta rada i tvrdi da je većina studenata protiv ove deklaracije.


Kao jedno od obrazloženja za njeno ukidanje, Kostić navodi primer zemalja poput Kine, Rusije, Belorusije, Kube gde se ona ne primenjuje, a gde je broj kvalifikovanih, navodi on, preko 50 odsto.


On je naveo da se ona ne primenjuje ni u 14 evropskih zemalja. Asocijacija smatra da se, kako kaže Kostić, ne vodi računa o kvalitetu obrazovanja.

Izvor: Tanjug