Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA PO RADNOM ČASU ČEKA NOVU VLADU RS: SINDIKATI TRAżE DA SE CENA RADA PO čASU POVEćA NA 140 DINARA, čIME BI MINIMALNA MESEčNA ZARADA IZNOSILA 24.360 DINARA. POSLODAVCI SMATRAJU DA JE NAJREALNIJE DA SE CENA RADA POVEćAVA U SKLADU SA POVEćANJEM INFLACIJE


I kada bude formirana nova Vlada Republike Srbije sve, osim eventualno novih predstavnika države u Socijalno-ekonomskom savetu (SES), ostaće staro. Stari su predstavnici poslodavaca i sindikata i stara je rasprava u kojoj sindikati insistiraju na povećanju minimalne cene rade, a poslodavci tvrde da uslova za to nema.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uputili su SES-u inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara. Međutim, inicijativa nije razmatrana zbog izbora.

- Mi smo pred izbore pokrenuli tu inicijativu da se povećanja minimalac. Još prošlog septembra je trebalo da se razgovara o tome, jer se cena rada nije povećavala dve godine i mislim da je konačno vreme za to - kaže potpredsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović.

Na sednicama SES-a, napominje on, bilo je priče o tome, kao i nagoveštaja da bi to moglo da se desi nakon što se formira nova Vlada.

Sa druge strane, poslodavci će, uprkos nadanjima sindikata, i ovog puta biti "tvrd orah".

- Poslodavci nisu za to i ne verujem da ćemo prihvatiti povećanje minimalne cene rada jer ekonomski pokazatelji to ne opravdavaju. Nisu se stvorili dovoljno dobri uslovi da bi to moglo da se desi - kaže predsednik Unije poslodavaca, Nebojša Atanacković.

Kako kaže Atanacković, najviše na šta će poslodavci da pristanu jeste da se započne razgovor o minimalcu za narednu godinu.

- Najrealnije je da se cena rada povećava u skladu sa povećanjem inflacije. Problem je što se davanja nekih poslodavaca stalno povećavaju, tako da nema uslova za rast cene rade- ističe Atanacković.

Rok za dogovor o ceni rada za 2017. godinu je 15. septembar 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, Lj. Bukvić, 03.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija