Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIMENA ZAKONA O FINANSIRANJU I OBEZBEĐENJU FINANSIRANJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE POČINJE 1. JUNA 2015. GODINE: €� UGOVORI O PREDżETVENOM FINANSIRANJU BIćE ZAVEDENI U POSEBNOM REGISTRU U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE €�


"Srbija će, kao prva zemlja u Evropi, od 1. juna početi primenu zakona o predžetvenom finansiranju, koji treba da omogući da poljoprivrednici lakše dođu do finansijskih sredstava koristeći kao zalog budući rod", najavio je u ponedeljak državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

"Taj sistem finansiranja podrazumeva da će poljoprivrednici imati olakšan pristup finansijskim sredstvima, jer će kao zalog za obezbedjenje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu proizvodnju i neće morati da polažu hipoteku kao obavezan način osiguranja kako je do sad radjeno", kazao je Golubović prilikom predstavljanja zakona.

Kako je precizirao, korisnici predžetvenog finansiranja mogu biti fizička i pravna lica i preduzetnici, a novi zakon predviđa da se oni mogu naći i na strani dužnika, ali i imati ulogu poverioca.

"Ugovori o predžetvenom finansiranju biće zavedeni u posebnom registaru u Agenciji za privredne registre, što će onemogućavati malverzacije, odnosno da se dva puta uzme zaloga na isti rod ili bilo koji drugi vid zloupotrebe", rekao je Golubović i dodao da će registar biti završen do početka primene zakona i javno dostupan preko interneta.

On je dodao da će jedan od uslova budućih ugovora o predžetvenom finansiranju biti i obavezno osiguranje budućeg roda.

Golubović je podsetio da je Brazil prva zemlja na svetu koja je uvela taj Zakon o predžetvenom finansiranju 1994. godine, navodeći da se do sada kroz taj sistem obezbedio gotovo 50 milijardi dolara za finansiranje poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji.

Dodao je da se taj sistem trenutno uvodi u Rusiji, Bugarskoj i Ukrajini.

Golubović je istakao da je, zakonom o predžetvenom finansiranju, usvojenim u novembru 2014, zajedno sa zakonom o robnim zapisima koji omogućava korišćenja uskladištenog roda kao sredstva finasiranja u postžetvenom periodu, Srbija zaokružila sistem finansiranja poljoprivrede.

Izvor: Beta, 4.5.2015.