Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O POLICIJI: €� KLJUčNA NOVINA JE USPOSTAVLJANJE SEKTORA ZA LJUDSKE RESURSE KOJI ćE DOBITI MOGUćNOST DA KONTROLIšE IMOVINU SVIH PRIPADNIKA I SVIH SEKTORA MUP €�


Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije, Nebojša Stefanović, ukazao je na to da su ključne novine novog zakona o policiji uspostavljanje sektora za ljudske resurse, koji treba da obezbedi karijerno napredovanje u policiji, kao i jačanje sektora unutrašnje kontrole.

Stefanović je u obraćanju studentima Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu naglasio da novi sektor za ljudske resurse treba da garantuje napredovanje zaposlenih isključivo na osnovu njihovog znanja i zalaganja.

"Više neće biti dovoljno da neko napreduje samo na osnovu činjenice da je određeno vreme proveo obavljajući neku dužnost, već će morati da završi neki kurs ili obuku kako bi došao do sledećeg nivoa", objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, novim zakonom o policiji uspostavlja se i jači sektor unutrašnje kontrole, koji će raspolagati adekvatnim instrumentima i predstavljati čvrst mehanizam u borbi protiv korupcije.

Trenutno u sektoru unutrašnje kontrole ima 96 zaposlenih, što je mali broj da bi se obavljale kvalitetne provere zaposlenih u policiji, ocenio je on i dodao da će taj sektor dobiti mogućnost da kontroliše imovinu svih pripadnika i svih sektora MUP-a.

Stefanović je, govoreći o procesu reforme policije u okviru evropskih integracija Srbije, rekao da očekuje da tokom ove godine počnu pregovori o Poglavlju 24.

Evropskoj komisiji je, kako je potvrdio, upućen Akcioni plan za Poglavlje 24 koji obuhvata sva potpoglavlja, odnosno definiše pitanja integrisanog upravljanja granicima, obezbeđivanja manjeg broja ilegalnih migranata, ali i obezbeđivanje sredstava za realizaciju tih procesa.

"Plan Srbije jeste da do 2018. godine ispunimo sve što se od nas traži", poručio je ministar.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.5.2015.