Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA


Vesna Novaković, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, rekla je da će Srbija uskoro dobiti novi Zakon o zaštiti potrošača koji će biti u potpunosti sprovodljiv.

Otvarajući konferenciju organizovanu povodom završetka projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" Vesna Novaković je dodala da se prilikom pisanja zakona vodilo računa da zakon bude u skladu sa evropskim propisima i da njegove odredbe budu sprovodljive, u smislu da budu precizirane uloge inspekcijskih organa, definisane uloge i zadaci nevladinih udruženja za zaštitu potrošača, kao i jedinica lokalne samouprave.

Učesnici projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" složili su se i da je neophodno podizanje svesti potrošača o njihovim pravima, kao i jačanje i bolja međusobna saradnja organizacija za zaštitu potrošaća.

"Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" je projekat finansiran predpristupnim fondovima Evropske unije, a krajnji korisnik je bilo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao ministarstvo nadležno za zaštitu potrošača. Tokom skoro tri godine koliko je ovaj projekat realizovan na čitavoj teritoriji Srbije, uloženo je mnogo truda i znanja kako bi se nivo zaštite potrošača u Srbiji povećao i približio nivou Evropske unije. O uspešnosti uloženih napora govori i podatak da ga je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji uvrstila na listu uspešnih projekata koje finansira EU.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici ministarstava i regulatornih tela nadležnih za zaštitu potrošača u zemaljama regiona čime se nastavlja praksa resornog ministarstva na unapređenju saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou, koji je jedan od ciljeva Strategije za zaštitu potrošača za period 2013-2018.godine.

Prisutnima su se obratili i Hoze Antonio Gomes Gomes, šef sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Dimitris Bakolas, predstavnik konzorcijuma koji je realizovao projekat, profesor Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i ključni ekspert projekta, kao i ostali domaći i strani eksperti koji su radili na realizaciji ovog projekta.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 4.5.2014.