Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA: DO KRAJA 2016. GODINE SRBIJE DA IZJEDNAčI AKCIZE NA DOMAćA żESTOKA PIćA SA AKCIZAMA NA UVOZNA ALKOHOLNA PIćA. BEZ OVE MERE NE MOGU SE OTVORITI POGLAVLJA 16 I 29 U PROCESU PREGOVORA O PRIDRUżIVANJU EU


Evropska komisija zatražila je od Srbije da do kraja 2016. godine izjednači akcize na domaća žestoka pića sa akcizama na uvozna pića. To praktično znači da bi domaće rakije trebalo da poskupe za 192 dinara. Naime, sadašnja akciza na domaće "žestine", koja iznosi 124 dinara za litar, mora da se poveća na 316 dinara, koliko se plaća za litar uvoznog viskija.

Bez ove mere ne mogu se otvoriti poglavlja 16 i 29 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije EU, upozorili su evropski zvaničnici srpsku stranu na sastanku u Briselu 1. februara 2016. godine. Zatraženo je da se ova anomalija što pre ispravi, a rok koji bi EK mogla da se toleriše je kraj godine.

Evropska komisija upozorila je Srbiju da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića nije u skladu sa standardima EU, jer oni ne dozvoljavaju da se domaća alkoholna pića favorizuju u odnosu na uvozna. Rok koji su vlasti Srbije imale da isprave ovu anomaliju bio je kraj juna, međutim zbog izbora je vreme za izjednačavanje akciza produženo do kraja 2016. godine.

U izveštaju EK to jedan od najbitnijih zaključaka kada je reč o Poglavlju 16, koje se odnosi na poreze. Srbija nema izbora da smanjuje akcize na uvozni alkohol, jer bi joj to smanjilo prihode u budžetu. Zato će se ići na povećanje akcize, pa će tako ona biti 316 dinara i za srpsku rakiju i za uvozni viski.

U Ministarstvu finansija nisu želeli zvanično da komentarišu ovo pitanje, ali nezvanično potvrđuju da postoje primedbe oko nekih segmenata akcizne politike i da ona mora da se usaglasi sa zahtevima EU.

- Još nije definisan rok, ali moraće da se menja iznos akcize na domaća pića - kažu nezvanično u Ministarstvu finansija.

Domaći proizvođači rakija ne odobravaju ovaj potez i smatraju da bi to dovelo do zatvaranja mnogih pogona za proizvodnju.

- Ako se to desi, a ima naznaka da hoće, onda će legalni proizvođači preći u ilegalne. Zbog nameta u poslednje dve godine iz evidencije proizvođača alkohola izbrisano je 2.000 firmi. Ako se ova mera usvoji, država mora da izdvoji podsticaje za proizvodnju domaćih rakija jer je to srpski brend u svetu - kaže Ljubiša Zirović, proizvođač rakije.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 02.04.2016.
Naslov: Redakcija