Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN PROJEKAT O TEHNIČKOJ SARADNJI SA EBRD-OM, RADI UNAPREĐENJA PRAKSE JAVNIH NABAVKI U SRBIJI


Predstavnici Vlade Republike Srbije, Republičke komisije za zaštitu u postupcima javnih nabavki i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su projekat o tehničkoj saradnji, čiji je cilj unapređenje prakse javnih nabavki u Srbiji.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, rekla je da od efikasnosti procesa javnih nabavki zavisi privredni razvoj.

Koliko država doprinosi privrednom razvoju i razvoju privatnog sektora kroz investicije i obrazovanje, toliko doprinosi i kroz javne nabavke, ukoliko ih radi etički, profesionalno i znalački, a pogotovo u Srbiji je veoma važno da smo u stanju da zaštitimo mala i srednja preduzeća kao ponuđače, jer to je ono što će nositi privredni rast i zapošljavanje u Srbiji – rekla je Udovički.

Ona je dodala da je Memorandum o razumevanju o saradnji o unapređenju procesa javnih nabavki potpisan sa EBRD-om još 2012. godine.

Sada je ova saradnja deo šireg memoranduma o razumevenju između EBRD-a i Vlade i bavi se uopšte podsticanjem investicione klime i boljim upravljanjem – rekla je ministarka.

Predsednica Republičke komisije za zaštitu u postupcima javnih nabavki, Hana Hukić, iskazala je zadovoljstvo što je ta komisija prepoznata kao značajan činilac u sistemu javnih nabavki Srbije. Ona je navela da Komisija na godišnjem nivou donese odluke po žalbama u postupcima procenjene vrednosti veće od milijardu evra.

Jasno je koliki je naš uticaj u procesu javnih nabavki i time uticaj na tržište i celokupkupnu privrednu aktivnost – rekla je Hana Hukić.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, Danijel Berg, rekao je da je važno da postoji jasan, predvidiv i transparentan, odgovoran proces javnih nabavki. On je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na tome što je obezbedila novac za finansiranje nastavka saradnje.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 02.04.2016.
Naslov: Redakcija