Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: NACRTOM ZAKONA SE OMOGUćAVA EFIKASNIJE OSTVARENJE PRAVA DATIH VAżEćIM ZAKONOM, KAO I UBRAZAVANJE POSTUPKA RESTITUCIJE, šTO ćE SMANJITI MOGUćNOST żALBI I TUżBI


Biljana Ćosić i Dušan Stanojević dvoje su od sedmoro naslednika bračnog para koji je pred Agencijom za restituciju potraživao Hotel Prag, četiri stana u Višegradskoj ulici, kuću u centru Beograda, 20 hektara zemlje u Veterniku. Kostići nisu imali dece, pa su želeli da ih naslede komšije, rođaci i jedna socijalna ustanova.

Dušan objašnjava da su vlasnici umrli prošle godine u toku postupka za povraćaj i nisu uspeli za života da vrate imovinu. "Nas kao naslednike Agencija osporava", rekao je Dušan.

"Pošto ni oni nisu dočekali vraćanje – verovatno nećemo ni mi", kaže Biljana.

Naslednici su se nadali izmeni Zakonao vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US - dalje: Zakon), međutim, ni one im ne idu na ruku. Kostiće će, prema važećem Zakonu, umesto onih koje su želeli, naslediti država. Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju čeka novu Vladu Republike Srbije.

"Izmene zakona nisu suštinske u smislu davanja novog prava, ali omogućavaju efikasnije ostvarenje postojećeg prava datim važećim Zakonom. Brži postupak će smanjiti mogućnost žalbi i tužbi i smanjiće frustraciju građana da teško dolaze do ostvarivanja svojih prava", rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Primena važećeg Zakona, pokazuje i brojne nedostatke – već duže vreme upozoravaju i u Mreži za restituciju.

"Zakon mora da se izmeni kako bi se uklonile one prepreke koje su definitivno identifikovane a one dolaze ne iz samih problema u Zakonu, već dolaze zbog zloupotreba lošeg Zakona od strane onih koji su zaduženi da ih primenjuju", ističe Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Iskustva zemalja u okruženju pokazala su da je Zakon o restituciji bilo neophodno menjati više puta tokom primene.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Vućićević, 31.03.2016.
Naslov: Redakcija