Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O RASPODELI PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU U 2016. GODINI: SUBVENCIJE ZA RATARSKU PROIZVODNJU SMANJENE SU SA 12.000 NA 4.000 DINARA PO HEKTARU, PREMIJE ZA MLEKO OSTAJU SEDAM DINARA PO LITRU


Savetnik premijera za poljoprivredu, Dragan Glamočić, rekao je da Srbija mora da bude razvojno orijentisana i da je stavljen akcenat na investicije u toj oblasti.

Međutim, subvencije za biljnu proizvodnju za ovu godinu su tri puta manje nego prošle.

Glamočić je rekao da budžet Ministarstva poljoprivrede jeste smanjen, ali budžet Uprave za agrarna plaćanja, gde su subvencije, nije smanjen, već je i povećan za pola milijarde dinara.

"To nije loša vest za sve poljoprivredne proizvodače, ovo je loša vest u prvi mah za one koji se bave biljnom proizvodnjom, dok su u stočarskoj proizvodnji subvencije ostale iste, povećana su sredstva za investicije", rekao je Glamočić.

On je istakao i da su premije za mleko ostale iste jer je stočarska proizvodnja najviše ugrožena u ovom momentu.

Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini ("Sl. glasnik RS", br. 8/2016), umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru predviđeno je da će poljoprivrednici moći da računaju na 4.000 dinara po hektaru, odnosno 2.000 dinara po hektaru biće osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju i 2.000 dinara po hektaru regres za đubrivo.

Upitan zbog čega je manje para za poljoprivredu, Glamočić je rekao da je prethodne godine došlo do zloupotrebe od strane poljoprivrednih proizvođača koji su množili svoja gazdinstva, a ove godine je nemoguće da se to uradi, jer se uzima dan preseka na dan 31. decembra prethodne godine.

On je istakao da su preduzete određene mere, i da su odgovarajući ljudi koji su bili krivi za ovu meru su smenjeni.

"Vlada mora odgovorno da se ponaša u okvirima budžeta. Za ovu godinu je realno planirati 2.000 plus 2.000, a da li će doći povećanje videćemo tokom polovine godine, nakon razgovora sa MMF-om", istakao je Glamočić.

Ne možemo obećavati ljudima ono što ne može da se ispuni, podvukao je Glamočić.

Poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana i Vlada mora da bude jednaka prema svim građanima, rekao je Glamočić.

"Srbija je povećala sredstva za investicije i svako ko bude hteo da investira 10.000 evra u neke mašine, Srbija će mu dati pet do šest hiljada evra - više od pola sredstava će dobiti iz budžeta", rekao je Glamočić.

Pokrajinska Vlada uputila je oštar protest Vladi Republike Srbije zbog drastičnog smanjenja subvencija za ratarsku proizvodnju ocenjujući da će ta odluka izazvati pad poljoprivredne proizvodnje, porast cena i smanjenje životnog standarda građana.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.02.2016.
Naslov: Redakcija