Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MODEL ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: CILJ - OTKLANJANJE MANJKAVOSTI AKTUELNOG ZAKONA I UNAPREđENJE PRAVNOG OKVIRA ZAšTITE żENA


Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da bi novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti trebalo pre svega unaprediti pravni okvir zaštite žena, jer su one po definiciji u lošijem položaju.

Predstavljajući model budućeg zakona, u okviru javne rasprave održane u zgradi Skupštine Vojvodine u prisustvu mnogobrojnih predstavnika lokalnih samouprava, Janković je napomenuo da je aktuelni Zakon o ravnopravnosti polova ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009) godine bio "veliki iskorak" u pravcu rodne ravnopravnosti, ali su se u njegovoj primeni pokazale manjkavosti koje treba otkloniti.

On je podsetio da je u međuvremenu donet i Zakon o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009) kao i da je naša zemlja prihvatila Istambulsku konvenciju, pa je zato neophodno usklađivanje propisa u toj oblasti, odnosno unapređivanje pravnog okvira.

Potrebno je okrenuti se od klasičnog termina ravnopravnosti polova i preći na rodnu ravnopravnost, rekao je Janković objasnivši da to znači "ravnopravnost svih oblika rodnog identiteta i to je nešto čemu se teži ovim modelom zakona".

Zaštitnik građana je napomenuo da se manjkavosti postojećeg zakona ogledaju pre svega u nedovoljnoj efikasnosti institucionalnih mehanizama za primenu tih propisa na terenu, odnosno u lokalnim samoupravama gde ljudi u praksi ostvaruju rodnu ravnopravnost.

Taj zakonski model je više od mesec dana u javnoj raspravi, a kada diskusija bude završena zaštitnik građana će tekst sa primedbama, predlozima i komentarima proslediti Savetu Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, a potom Vlada donosi predlog zakona.

Cilj je da u dogledno vreme "u Srbiji dobijemo efikasniji i delotvorniji pravni okvir za ostvarivanje rodne ravnopravnosti", naglasio je Janković.

Članica Radne grupe za izradu novog zakona o rodnoj ravnopravnosti prof. dr Marijana Pajvančić istakla je da se njime predviđaju "vrlo eksplicitne odredbe o načinu primene" zakonskih propisa u toj oblasti.

Neophodno je ta zakonska rešenja uskladiti sa drugim zakonima, koji su doneti u međuvremenu, kao i sa međunarodnim konvencijama a, kako je dodala profesorka Pajvančić, "ovaj zakon fokusirao se i na politiku jednakih mogućnosti" u našem društvu.

Izvor: Tanjug, 04.02.2015.