Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O PROIZVODNJI I PROMETU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME: Sindikati vojnih fabrika organizovaće zajednički štrajk upozorenja zbog neslaganja oružara sa odredbama Predloga zakona


Odbor Sindikata najznačajnijih preduzeća domaće namenske proizvodnje Zastave oružja, Prve iskre iz Bariča, Krušika iz Valjeva, Prvog partizana iz Užice, Milana Blagojevića iz Lučana i Slobode iz Čačka.... koja čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija (OIS), odlučio je da u svim preduzećima OIS bude organizovan jednosatni štrajk upozorenja, zbog neslaganja oružara sa odredbama Predloga zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kao i načina na koji se taj zakonski akt uvodi u skupštinsku proceduru. Datum početka štrajka radnika vojne industrije biće, poručili su iz Sindikata, poznat do Božića.

Oružarski sindikati su još u decembru osudili postupak na koji Ministarstvo odbrane u skupštinsku proceduru uvodi novi zakon i pritom od nadležnih zatražili da taj zakonski akt stavi "ad akta" do postizanja konačnog dogovora oko budućnosti domaće vojne industrije između oružara i vlasti.

Odgovor Vlade i Ministarstva odbrane na rečeni zahtev sindikatima do sada nije stigao, niti ima naznaka da će u dogledno vreme da stigne. Suočeni sa ignorantskim odnosom prema postavljenim zahtevima, rukovodstva sindikata fabrika OIS i nisu imala mnogo izbora do da usaglase zajedničku strategiju daljeg delovanja i borbe za odbranu interesa i prava oko 10.000 zaposlenih u srpskoj vojnoj industriji, najstarijoj i jednoj od najprofitabilnijih domaćih privrednih delatnosti, čiju budućnost, kako smatraju sindikalci, najozbiljnije može da dovede u pitanje upravo novi zakon, ukoliko bude usvojen u predloženom obliku.

Sindikati u preduzećima namenske proizvodnje ogorčeni su činjenicom da je Nacrt zakona koji je 13. decembra dostavljen fabrikama Odbrambene industrije Srbije, dat na uvid isključivo poslovodstvima tih preduzeća, ali ne i sindikalnim organizacijama. Još ogorčeniji su saznanjem da se u delu tog zakona, kojim se predviđa privatizacija fabrika OIS, pored do skora pominjanih inostranih investitora i kompanija, sada "u igru" uvode i domaći ulagači.

Sindikalci smatraju da se omogućavanjem domaćim pravnim i fizičkim licima da učestvuju u privatizaciji preduzeća OIS otvara prostor za ulazak sumnjivog kapitala u vojnu industriju, koja je od strateškog značaja za bezbednost zemlje. Strahuju i da će u slučaju promene vlasničke strukture doći do masovnog otpuštanja radnika, kao što je to u prethodnih 15 godina bio slučaj u ostatku srpske privrede. Otuda i poručuju da je zakonsko rešenje kojim se i domaćim investitorima omogućava da kupuju kapital vojnih fabrika - "posebno neprihvatljiv".

Za sindikate u OIS neprihvatljivo je, kako ističu, i najavljeno podržavljenje preostalog društvenog kapitala u preduzećima OIS. Nedopustivo je i štetno, dodaju, dalje odlaganje konverzije fiskalnih dugova fabrika vojne industrije, koji sve ozbiljnije obezvređuju rad oružara i ugrožavaju poslovanje preduzeća OIS koja više od 90 odsto proizvodnje izvoze na tržišta širom sveta.

Izvor: Vebsajt Danas, Z. Radovanović, 02.01.2018.
Naslov: Redakcija