Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA TUŽILA POLJSKU, ČEŠKU I MAĐARSKU ZBOG IZBEGLICA


Evropska komisija tužila je Sudu pravde Evropske unije Poljsku, Češku i Mađarsku zato što nisu poštovale odluke o preraspodeli izbeglica unutar EU po nacionalnim kvotama i potpuno su prestale da ih primaju.

"Postupak koji je EK inicirala počeo je 4. januara 2018. godine. Tužene zemlje imaju pravo da reaguju na potez Komisije. Prvo ročište može da se očekuje krajem ove godine, ne ranije nego u novembru ili decembru", ukazao je portparol suda Balaž Lehocki.

Portparol je dodao da ceo proces može da traje oko 18 meseci.

Prethodna liberalna vlada tadašnje premijerke Eve Kopač obavezala se u jesen 2015. godine da će u okviru sporazuma o relokaciji primiti oko 7.000 izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike. Međutim, nakon parlamentarnih izbora konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda prvo je prestala da prima izbeglice iz centara u Italiji i Grčkoj uz opravdanje da nema načina da ih temeljno proveri, što predstavlja rizik za Poljake.

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki kategorično je odbio apel svog oca i uticajne Poljske katoličke crkve da Poljska otvori makar humanitarne koridore za izbeglice i primi zaista ugrožene ratom, navodeći da Poljska ni sada ni ubuduće neće primati izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike.

"Veoma smo dosledni i bićemo i u narednim godinama. Bez izmena zauzimamo stav koji je stranka Pravo i Pravda formulisala pred izbore 2015. godine da nećemo primati izbeglice i imigrante sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike i to je naša suverena odluka", ukazao je Moravjecki.

Češka je za vreme prethodne vlade socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke primila 12 izbeglica iz kvote od skoro 3.000, a onda je program obustavila, uz obrazloženje da Grčka i Italija ne omogućavaju češkim organima da provere izbeglice koje bi došle u Češku, kao i da izbeglice ionako ne žele u Češku već će odmah otići u Nemačku.

Muslimanskim izbeglicama i budućim napadima islamskih terorista od jeseni 2015. plaši predsednik Češke Miloš Zeman, a sadašnji premijer Andrej Babiš takođe insistira da se izbeglicama pomaže van Evrope i da EU zatvori svoje granice za njih.

Babiš je nakon imenovanja za premijera početkom decembra izjavio da će pokušati da ubedi šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera da tužbu Sudu EU protiv Češke povuče a istovremeno je kao ispod dostojanstva odbio korak koji je preduzela Slovačka, da i Češka pokaže volju da makar nekoliko desetina izbeglica primi.

Iako je Slovačka tužila EU sudu zbog kvota i izgubila spor, vlada premijera Roberta Fica pokazala je u poslednjem trenutku dobru volju da mali broj izbeglica prima, te tako nju kao jedinu iz Višegradske grupe EK nije tužila sudu.

Izvor: Vebsajt 021, 04.01.2018.