Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA RS: POSLANICI ŠKOTSKOG PARLAMENTA IMAJU OBAVEZU DA TOKOM NEDELJE JEDAN DAN PROVEDU NA TERENU U KONTAKTU SA "SVOJIM" GRAĐANIMA


Skupština Srbije zasedala je pred kraj godine 24 sata u kontinuitetu raspravljajući o novom budžetu sve do zore.

Ova maratonska sednica, međutim, nije novina za srpski parlament, jer je i do sada bilo sednica koje su završavale u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima.

Sigurno da ima trenutaka kada ima potrebe da se radi duže i više, mi smo na putu ka EU, treba veliki broj zakona da se donese i to parlament sigurno ne bi stigao kada bi radio utorak, sreda i četvrtak od 10 do 18 sati.

Pastor je rekao:

"Skupština je živ organizam i nikada nisam bio za kamernu skupštinu, da se čitaju referati i da to bude uloga poslanika. Treba rasprava da bude živa, ali s druge strane pristojna, nema potrebe za teškim rečima, psovkama, jer je naš zadatak da zastupamo interese onih zahvaljujući kojima smo u Parlamentu. Ti ljudi ne zaslužuju da ih zastupamo na takav način", rekao je on.

Šefica socijalista u skupštini Dijana Vukomanović podseća da je u istoriji parlamentarizma bilo noćnih sednica, te da je diskusija o budžetu bila kvalitetna, a predstavnici vlade i poslanici imali su, kaže, interaktivni odnos.

"Volela bih da smo stabilizovana i konsolidovana demokratija i da možemo reći da je ovih 25 godina bilo dovoljno da parlament ne mora da radi non stop. Kada odem u inostranstvo vidim da su tamo poslanici postigli balans između političkog i privatnog, porodičnog života", rekla je Vukomanović.

Ona je navela da, na primer, škotski parlament radi do 17 časova, a da je tokom nedavne posete Bundestagu videla i drugačiju vrstu dodatnog zadatka poslanika - tri dana rade u saveznom parlamentu, ali zato svako od njih, pošto se biraju direktno iz različitih regiona, ima obavezu da tokom nedelje jedan dan provede na terenu u kontaktu sa "svojim" građanima.

Izvor: