Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJEN TREĆI IZVEŠTAJ O STANJU ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI: UNAPREđEN SISTEM IZVEšTAVANJA O STANJU žIVOTNE SREDINE U SKLADU SA MEđUNARODNIM OBAVEZAMA


Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, predstavila je Treći Pregled stanja životne sredine u Srbiji i istakla da je u njemu posebna pažnja posvećena klimatskim promenama, upravljanju vodnim resursima i upravljanju otpadom.

 Božović je istakla da pomenuti dokument sadrži osam poglavlja i obuhvata ocenu pravnog i političkog okvira i njihove praktične implementacije, mehanizama usklađivanja i sprovođenja, ekonomskih instrumenata, troškova zaštite životne sredine i ulaganja u ozelenjavanje ekonomije.

On se takođe bavi i ocenom montoringa životne sredine, informisanja i obrazovanja i primene međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine, dodala je Božović.

Ovaj dokument odražava napore različitih strana od interesa da obezbede bolji kvalitet životne sredine u Srbiji i usklade ga sa zahtevima EU u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, rekla je ona.

Državni sekretar je napomenula da je taj dokument pripremila Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) u saradnji sa predstavnicima nacionalnih institucija.

Božović je podsetila na to da je prvi takav pregled pripremljen 2002. godine, a drugi je realizovan tokom 2006/2007. godine.

Ona je istakla da je unapređen sistem izveštavanja o stanju životne sredine u skladu sa međunarodnim obavezama, kao i da je uspostavanjem efikasnog monitoringa stanja životne sredine Agencija za zaštitu životne sredine povećala procenat izveštavanja sa 17 na 78 odsto u periodu od 2004. do 2012. godine.

U kratkoročnom periodu (od 2016. do 2017. godine) planira se donošenje planskih dokumenata za procenu administrativnih kapaciteta i investicionog i finansijskog planiranja neophodnih za razvoj nove ili poboljšanje postojeće infrastrukture u skladu sa ekološkim zahtevima u svakom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 02.12.2015.
Naslov: Redakcija