Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Pravna lica biće u obavezi da plaćaju članarinu PKS samo u prvoj godini primene Zakona, dok će kasnije sami privrednici odlučiti da li će taj namet biti obavezan i da li treba da ga plaćaju, stav je Ministarstva privrede


Preduzeća u Srbiji biće u obavezi da plaćaju članarinu Privrednoj komori Srbije (PKS) samo u prvoj godini primene Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015), dok se ne bude konstituisao i reorganizovao komorski sistem, izjavio je ministar privrede, Goran Knežević.

Na pitanje da li će obavezno članstvo u PKS biti novi parafiskalni namet za naša preduzeća, Knežević je odgovorio da je to u prvoj godini, "dok se ne konstituiše sve u privrednim komorama".

"Kasnije će se sami privrednici odlučiti da li će taj namet biti obavezan i da li treba da ga plaćaju u narednom periodu", rekao je Knežević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da ne misli da će to biti novi namet i da će oko plaćanja članarina biti nekih razlika.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, rekao je da se mnogi članovi te organizacije ne slažu sa obaveznim članstvom i plaćanjem članarine.

"Unija poslodavaca ne može da zauzme drugačiji stav nego da zahtevamo da se komora zaista promeni i da privrednici koji plaćaju znaju šta plaćaju. Ako to ostane način kako je to sada, da se komora ne doživljava kao svoja organizacija, onda se to može nazvati parafiskalnim nametom", rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije.

U Uniji se nadaju da će se u reorganizaciji komore svaki privrednik, koji plaća svoju kuću, moći da se oseća kao domaćin u njoj.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.11.2016.
Naslov: Redakcija