Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: NACRT PROPISA UPUćEN EVROPSKOJ KOMISIJI NA MIšLJENJE. RODNA RAVNOPRAVNOST JE DEO POGLAVLJA 23 I 19 U PREGOVORIMA O čLANSTVU U EU


U Skupštini grada Beograda, 3. novembra 2015. godine, održana je prva sednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, a ministarka zadužena za evropske integracije, Jadranke Joksimović, izrazila je očekivanje da će uskoro biti usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Joksimović je navela da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti upućen na mišljenje Evropskoj komisiji i navela da je rodna ravnopravnost deo dva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, Poglavlju 23 - koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava i Poglavlju 19 - posvećenom zapošljavanju i socijalnoj politici.

Ministarka je rekla da je rodna ravnopravnost svuda u Evropi prepoznata kao važan element održivog ekonomskog rasta, navodeći da je prema podacima za 2014. godinu u Srbiji zaposleno 31,6 odsto žena u odnosu na ukupnu žensku populaciju, a u Evropi je to 75 odsto.

"To je taj cilj kome treba da težimo", rekla je Joksimović i navela da je važno sprovođenje svih propisa i strategija koje se odnose na rodnu ravnopravnost i da fokus treba da bude na rodnoj ravnopravnosti kao elementu održivog ekonomskog rasta.

Gradonačelnik Beograda rekao je da je Grad Beograd osnivanjem Saveta za rodnu ravnopravnost poslao jasnu poruku da želi da bude otvoren, kosmopolitski grad, grad koji se bori protiv svake vrste diskriminacije i koji se bori za jednakost svih i jednake šanse za sve.

"Poražavajuće su činjenice o učešću žena, pogotovo u ekonomskoj oblasti u našem gradu. To su stvari koje ćemo kroz Savet kao ključni mehanizam za sprovođenje politika vezanih za rodnu ravnopravnost i sprovesti u narednom periodu", rekao je gradonačelnik.

On je naveo da je u toku izrada gradskog budžeta za 2016. godinu, kojim će biti opredeljen novac i definisane aktivnosti za uključivanje žena u sve veći broj privrednih aktivnosti, kako bi se povećalo učešće zaposlenih žena u ukupnog broju zaposlenih u Beogradu.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda je pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Na prvoj sednici Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda usvojeni su Poslovnik o radu i Predlog aktivnosti za naredni period.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija