Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TUŽBA PROTIV REŠENJA POVERENIKA"NEDOPUŠTENO PRAVNO SREDSTVO "


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić izjavio je danas da je Telekom Srbija podneo tužbu protiv rešenja kojim se toj firmi nalaže da odgovori na pitanja o svom poslovanju.

"Tužba Telekoma za mene nije nikakvo iznenađenje, ovo je možda 29. ili 30. koju podnose. U dosadašnja 23 okončana slučaja sve su im tužbe odbačene kao nedopuštene, i ja sam sasvim siguran da će se to desiti i sa ovom tužbom", rekao je Šabić Agenciji Beta.

Poverenik je rešenjem naložio Telekomu da odgovori na pitanja Bete o angažovanju privatnih izvršitelja za naplatu dugova građana.

Od Telekoma je traženo da odgovori, između ostalog, koje izvršiteljske kancelarije su angažovane, kako su predmeti podeljeni i koliko im je novca isplaćeno na ime predujma za pokretanje postupaka.

Šabić je ocenio da se radi "o raspolaganju značajnim novcem i delovanju službe koja je još nova i u vezi s čijim počecima su otvoreni nizovi pitanja koji se tiču moguće korupcije".

On je kazao da Telekom spada u firme koje "jako često pokušavaju da ponište akt poverenika", i ocenio da u tom preduzeću znaju da je tužba protiv rešenja "nedopušteno pravno sredstvo".

Po njegovim rečima, u velikom broju slučajeva Telekom plaća kazne koje poverenik izriče, ali ne daje tražene informacije.

Poverenik je upozorio da u Srbiji "sa razlogom postoje mnoge sumnje u iracionalno poslovanje i korupciju", i da tu sumnju pothranjuju "oni koji javnosti uskraćuju informacije koje joj pripadaju".

Izvor: