Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: IMENOVANI PRVI JAVNI BELEżNICI U SRBIJI


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković imenovao je, u skladu sa Zakonom o javnom beležništvu, prva 94 javna beležnika za područja 37 osnovnih sudova u Srbiji.

Selaković je, nakon potpisivanja rešenja o imenovanju, izrazio zadovoljstvo zbog toga što je po prvi put od 1930. godine, kada je u Kraljevini Jugoslaviji pokušano uvođenje javnobeležničkog sistema, obavljeno imenovanje javnih beležnika.

On je objasnio da se na prvom konkursu za imenovanje javnih beležnika prijavilo 178 kandidata, od čega su se 103 kandidata prijavila za mesta u Beogradu.

Ministar je saopštio da je u pet opština (Gornji Milanovac, Vrbas, Aranđelovac, Kikinda i Požega) bio raspisan konkurs, ali da se nijedan kandidat nije prijavio.

Selaković je ukazao na to da ovo nije konačan broj javnih beležnika, i naveo da je planirano da ih bude približno 350 jer je svaka opština u obavezi da ima najmanje jednog javnog beležnika.

Uvođenje javnobeležničkog sistema u domaće pravosuđe dovešće do rasterećenja i efikasnijeg rada sudova, poboljšanja investicionog ambijenta, podizanja pravne sigurnosti, kao i veće dostupnosti pravde za sve građane Srbije, poručio je on.

Na internet prezentaciji Ministarstva pravde objavljen je spisak imenovanih javnih beležnika, kao i mišljenja Konkursne komisije o prijavljenim kandidatima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.8.2014.