Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZGLEDU OBRAČUNSKOG LISTA: OBRAČUNSKI LISTIĆ ZA SEPTEMBARSKE PLATE PREDSTAVLJAĆE IZVRŠNU ISPRAVU UZ POMOĆ KOJE BI RADNICI LAKŠE TREBALO DA DOĐU DO NEISPLAĆENIH ZARADA


Pravilnik o izgledu obračunskog lista, odnosno o tome koje bi podatke on trebalo da sadrži sada je u proceduri i trebalo bi da bude donet do 28. avgusta, saznaje RTV u Ministarstvu rada.

Iz Ministarstva poručuju da je to dobro i revolucionarno rešenje, dok su radnici i sindikalci sumnjičavi da će se na taj način doskočiti lošim poslodavcima.

"Sve je to lepo zamišljeno. Šta znači listić? Da li vi možete da živite od tog listića? Vi ćete da odete kod sudije, onaj ko ima iskustva zna kako naše sudije rade", upozorava Kojićeva.

U Ministarstvu za rad ovo rešenje vide kao revolucionarno, jer će radnici moći direktno da podnesu predlog za izvršenje. Poverilac, odnosno radnik bi u predlogu trebalo da naznači hoće li preko sudskog ili privatnog izvršitelja da dođe do neisplaćenih zarada. Biće potrebno i da navede da li da se izvršenje obavlja obustavom sa računa poslodavaca ili na neki drugi način.

"Naravno poslodavac ima pravo prigovora. Ukoliko je poslodavac, u međuvremenu, ili pre toga isplatio tu zaradu ili naknadu zarade i ako dostavi dokaz da je isplatio, to će obustaviti izvršenje" objašnjava  pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

Ukoliko to poslodavac ipak ne učini, na sudu ostaje da nastavi postupak, dodaje Lazić.

U Asocijaciji nezavisnih sindikata takođe misle da je to jedno od boljih rešenja, ali i da ima ograničenja.

"Eventualno recimo da na tom obrascu pišu svi računi poslodavca, tako da bi radnik onda mogao direktno da potražuje novac sa toga", predlaže  glavni menadžer Asocijacije slobodnih nezavisnih sindikata Dragan Milovanović i dodaje da problem može biti i princip slanja obračunskih listi.

"Ukoliko se, na primer, one šalju elektronskom poštom, to je problem za radnike koji nemaju računar i i-mejl adresu što dovodi do pitanja i kako će stavljati elektronske potpise", napominje Milovanović. 

Poslodavce koji ne plaćaju redovno, Hrvatska stavlja na listu srama i to bi bio dobar model i za nas, smatraju sindikalci i dodaju da bi firmama trebalo smanjiti i poreske namete.

Najava takvih postupaka kod nas za sada nema, ali ima najava od uprave Noviteta da će radnici u septembru dobiti zaostale zarade.

 Ako ih ne dobiju, na žalost, biće među prvima koji će testirati sistem naplate uz pomoć obračunskih listića.

Izvor: RTV