Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA AP VOJVODINE: SEDNICA VLADE ODRżANA 3. JUNA 2015. GODINE


Pokrajinska vlada, uputila je sa sednice, održane 3. juna 2015. godine, oštar protest protiv gašenja "Elektrovojvodine", jednog od najsnažnijih privrednih subjekata na teritoriji pokrajine.

Pokrajinska vlada je navela da se konstantno ignorišu preporuke pokrajinskih institucija koje su u interesu građana i građanski pokrajine, među kojima je i nedavni zahtev Skupštine Vojvodine da se "Elektrovojvodina" ne ukine, koji je ignorisan od svih republičkih institucija

Tim povodom Pokrajinska vlada je zatražila hitan sastanak sa Vladom Republike Srbije, na kojem će se razgovarati o evidentnom ukidanju nadležnosti pokrajine u brojnim oblastima.

Pokrajinska vlada, razmatrala je i prihvatila i informaciju u vezi sa uočenom tendencijom ukidanja nekih od nadležnosti Pokrajine utvrđenih Zakonom o utvrđivanju nadležnosti autonomne pokrajine vojvodine ("Sl. glasnik RS", br. 99/2009 i 67/2012 - odluka US) i drugim zakonima iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Naime u toku prošle i ove godine, započet je rad na izmenama i dopunama zakonima koji regulišu oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: Zakon o vodama, Zakon o šumama, Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Pojedine izmena u tekstovima nacrta tih zakona, umanjuju odnosno ukidaju nadležnosti Pokrajine.

Tako se jednom od predloženih izmena Zakona o vodama, ukida nadležnost AP Vojvodine za vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o vodama, odnosno poslova vodne inspekcije.

U tekstu nacrta Zakona o šumama uočene su brojne izmene među kojima su i ukidanje nadležnosti AP Vojvodine u davanju saglasnosti za promenu namene šuma i šumskog zemljišta za površinu do 10 ari, nadležnost davanja ovlašćenja za sprovođenje monitoringa šuma na teritoriji pokrajine, davanje saglasnosti na osnove gazdovanja šumama i drugo.

Primedbe resornog pokrajinskog sekretarijata stavljene su i na tekst Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, na delove koji se odnose na naknade za vode, te za naknade iz oblasti šumarstva i lovstva.

Izvor: Press služba Vlade Vojvodine, 03.06.2015.